QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo má nový přírůstek. Podívejte se, jak se stěhuje zubr – FOTKY

20.02.2023 11:35

Zoologická a botanická zahrada města Plzně má nový přírůstek. Zubr Omar přijel až z Olomouce. Jak probíhalo stěhování?

stěhování zubra Omara_FB ZOO Plzeň, ZOO Olomouc (2)
stěhování zubra Omara_FB ZOO Plzeň, ZOO Olomouc (2)stěhování zubra Omara_FB ZOO Plzeň, ZOO Olomouc (5)stěhování zubra Omara_FB ZOO Plzeň, ZOO Olomouc (4)stěhování zubra Omara_FB ZOO Plzeň, ZOO Olomouc (1)stěhování zubra Omara_FB ZOO Plzeň, ZOO Olomouc (3)stěhování zubra Omara_FB ZOO Plzeň, ZOO Olomouc (6)zubr v Plzni

„Ve čtvrtek 16. února přicestoval za dvěma plzeňskými samicemi nový samec zubra evropského Omar ze ZOO Olomouc,“ informoval mluvčí plzeňské zoologické zahrady.

Omar zvládl převoz do Plzně na jedničku. „Nakládka proběhla bez anestézie, samec plynule přešel do přepravního vozíku. Dnes hodnotím spolupráci mezi zvířetem a lidmi na výbornou. Jeho ošetřovatel mu jen pověděl: Budeš se tam mít dobře, tak jdi. K překvapení nás všech bez jakéhokoliv dalšího zásahu šel,“ řekla zooložka Ing. Jitka Vokurková.

Omar se v ZOO Olomouc narodil v roce 2020. V historii plzeňského chovu od roku 1997 by se měl stát třetím chovným býkem po legendárním Cvukovi a majestátním Arbovi.

Zajímavostí je, že plzeňská mláďata dostávají jména, která začínají na dvě stejná písmena. „Víte, že podle klíče plemenné knihy začínají jména všech mláďat z Plzně na písmena "On"? Už jsme tu tak měli Ontaria nebo Onyxe. Zubři Onica a Ony jsou součástí programu Return of the European Bison to the Caucasus a již se prohánějí v národním parku v Azerbajdžánu,“ uvádí zoo.

Foto ze zabydlování v Plzni: Olga Kezniklová, stěhování FB ZOO Olomouc, FB ZOO Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24