QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Počet cizinců v Plzeňském kraji je vysoký, řekl prezident Petr Pavel

23.01.2024 16:07

Nárůst počtu cizinců, nedostatek lékařů i letiště Líně. To jsou témata, která probíral prezident na dnešním jednání s hejtmanem Plzeňského kraje.

Petr Pavel - krajský úřad_0124_QAP (9)

Dnes i zítra čeká prezidenta Petra Pavla a hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka dvoudenní cesta po kraji. Prezident ji zahájil návštěvou v Plzeňském Prazdroji. Psali jsme ZDE.

„Myslím si, že pivovar k Plzni patří. Pro každého, kdo slyší Plzeň, tak si, při vší úctě k architektuře, synagoze, ke Škodovce, na prvním místě vybaví Plzeň. Je to nejen symbolická návštěva, je to také zaměstnavatel a je potřeba zmínit, že pivovar a město žijí ve velké symbióze,“ okomentoval svoji návštěvu pivovaru prezident České republiky Petr Pavel.

Po návštěvě Prazdroje se hlava státu přesunula na krajský úřad, kde debatoval se členy Rady kraje, zastupitelstva, předsedy Výborů Zastupitelstva PK a dalšími volenými zástupci. S prvním jednáním v Plzeňském kraji byl prezident spokojený.

„Chtěl bych poděkovat panu hejtmanovi za milé přijetí na kraji a za velice otevřenou debatu. Účelem mé cesty je, stejně jako v jiných krajích, seznámit se s problémy kraje přímo na místě, se specifiky, které se zde musí řešit,“ řekl v úvodu tiskové konference prezident České republiky Petr Pavel.

Otevřenou diskusi ocenil i hejtman Plzeňského kraje. „Debata s panem prezidentem byla velmi otevřená, je vidět, že pan prezident klade důraz na to, jakým způsobem vypadá situace v jednotlivých regionech. Budeme spolu následující dny, i s ostatními samosprávnými celky a občany, řešit problémy týkající se zdravotnictví nebo cizinců a agenturního zaměstnávání,“ nastínil témata následných debat Rudolf Špoták.

Prezident na tiskové konferenci zmínil to, že je Plzeňský kraj bohatý a to nejen na krásy přírody, ale zejména ekonomicky.  S představiteli kraje diskutovali o nárůstu cizinců v regionu, za kterým stojí jak situace na Ukrajině, tak vzrůstající počet průmyslových parků.

„Počet cizinců na poměr místnímu obyvatelstvu je vysoký, například v Tachově se zvýšil jen za dva roky o více než sto procent. To s sebou nese problémy nejen s chybějící infrastrukturou jako je bydlení nebo služby, ale také tlak mezilidský. I když se v konkrétních statistikách neukazuje, že by například s vyšším počtem cizinců docházelo k větší kriminalitě, tak pocit bezpečí občanů se snížil, a to výrazně,“ zdůraznil Petr Pavel.

Pavel dále připomněl, že Ukrajina jako suverénní země byla napadena svým sousedem a lidé z Ukrajiny utíkají proto, že ve svých bydlištích nemohou žít nebo jsou ohroženi na životě. „Myslím si, že s rostoucí dobou konfliktu celkem logicky rostou emoce, a to i ty negativní,“ přiznal dále prezident České republiky.

Zdravotnictví

Na jednání hlavy státu s představiteli Plzeňského kraje se také probíralo zdravotnictví. Dle prezidenta republiky je tíživý nedostatek lékařů problém, který řeší i ostatní regiony.

„Jsou zde problémy, které trápí i ostatní kraje, jako je v některých místech až kritický nedostatek lékařů, především pediatrů, zubních lékařů. Problém se objevuje napříč republikou a jasně se ukazuje, že tento problém bude vyžadovat naprosto razantní systémové řešení. Bez toho se to řešit nedá, hrozí nám, že v některých částech republiky lékařská péče nebude a lidé budou muset jezdit do krajských měst. To je situace, která není únosná,“ řekl Petr Pavel.

Školství

„Podobným problémem je vzdělávání, i když kraj má univerzitu a řadu středních škol. Například provázanost vzdělávacího systému s potřebami průmyslu a s vyšší přidanou hodnotou není úplně ideální. Plzeňský kraj řeší, jak dostat kvalifikované lidi především v technických oborech na vysoké školy, ale také to, jak je udržet v regionu,“ zmínil prezident republiky.

Letiště Líně

Petr Pavel po tiskové konferenci zamířil na letiště Líně. I o tom promluvil na tiskové konferenci. „Pro mě je to uzavřená záležitost, rozhodnutí padlo, a to jak ze strany Volkswagenu, tak ze strany naší vlády. Letiště líně zůstává v majetku armády, bude nadále využíváno armádou, leteckou záchrannou službou minimálně do konce roku 2026. Dále rozhodne ministerstvo obrany na základě potřeb,“ okomentoval Petr Pavel.

Dle prezidenta k žádným dalším změnám nedojde.

„Ani ministerstvo a ani vláda s nějakou velkou změnou nepočítá, jde jen o to, aby bylo vše dotaženo administrativně, aby veškeré dokumenty související s uzemním plánovaním byly změněny. Byl jsem panem hejtmanem dnes informován, že se tak děje. Armáda bude také pracovat na konkrétnějším plánu využití, stejně tak je pro leteckou záchrannou službu jasná perspektiva. Já si myslím, že tady k dalším změnám nedojde,“ uzavřel prezident republiky.

Foto QAP, Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT