QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policisté mají od roku 2022 novou pravomoc. Čím mohou řidiče při kontrole překvapit?

16.02.2023 17:59

Neplatíte pokuty? Z místa dopravní kontroly už nemusíte odjet! Jakou novou pravomoc policisté získali a jak ji uplatňují v praxi?

Policie doprava QAP foto

Policisté a celníci získali oprávnění vyžadovat při silniční kontrole zaplacení dosud neuhrazené pravomocné pokuty za dopravní delikty.

Již více než rok platící oprávnění umožňuje také zadržet registrační značky nebo zabránit odjezdu vozidla tzv. botičkou v případě, že nedoplatek nebude na místě uhrazen. „Od samotného počátku vzniku kompetencí spolupracujeme na profesionální úrovni s celní správou a společně využíváme oprávnění odebrat registrační značku vozidla, či přiložit technický prostředek k zabránění odjezdu vozila v případě neuhrazených pokut za dopravní přestupky. Od letošního roku má Policie ČR přístup do centrální evidence pohledávek a nedoplatků a oprávnění v rámci zkušebního provozu využívá Speciální oddělení dohledu (SOD) Čechy. V průběhu února byl do zkušebního provozu zahrnut také SOD Morava. Zapojení dalších článků služby dopravní policie plánujeme v průběhu roku 2023,“ uvedl ředitel Ředitelství služby dopravní policie ČR Jiří Zlý.

Policejní hlídky Speciálního oddělení dohledu Čechy při namátkových kontrolách zjistily od začátku tohoto roku do 12. února 2023 nedoplatky v celkové výši téměř 400 tis. Kč. Všechny nedoplatky byly uhrazeny přímo na místě a v pěti případech byly zadrženy SPZ.

Kontroly probíhají po celé České republice.

Foto ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24