QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na podvodníky, kteří využívají ukončení činnosti dodavatelů energií

25.10.2021 14:38

Ukončení činnosti některých dodavatelů energií otevřelo prostor pro aktivity zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií. Dejte si pozor, s kým se chystáte vstoupit do smluvního vztahu.

IMG_1130

Lidé, kteří mají uzavřenou smlouvu o dodávkách elektřiny či plynu s dodavatelem, který ukončil svou činnost, mají nyní půl roku na to, aby si našli nového. Elektřinu i plyn jim nyní šest měsíců bude poskytovat tzv. dodavatel poslední instance.

Ukončení činnosti některých dodavatelů energií otevřelo prostor pro aktivity zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií. Nejedná se o dodavatele energií, ale pouze o zprostředkovatele, kteří vás kontaktují s tím, že kvůli krachu dodavatelů či zvýšení cen energií pomohou spotřebitelům najít nového dodavatele.

Při změně dodavatele energií buďte opatrní. Vždy věnujte pozornost tomu, s kým se chystáte vstoupit do smluvního vztahu a zda jste si jisti, že se jedná o důvěryhodného partnera. Rozlišujte mezi dodavatelem energie a zprostředkovatelem uzavření smlouvy o dodávce energií.

Zprostředkovateli můžete být oslovováni jak v rámci podomního prodeje tak telefonicky. Ve většině případů se jedná o předem nacvičené marketingové strategie a metody, přizpůsobené konkrétní skupině spotřebitelů, které mají za cíl přimět spotřebitele k okamžitému podpisu smlouvy, a které se pohybují na hraně zákona.

Pokud neuvažujete o využití služeb zprostředkovatele, jakoukoliv nabídku jasně odmítněte a komunikaci ukončete.

Pokud o využití služeb zprostředkovatele uvažujete, zvažte, co od něho požadujete a zda Vaše očekávání může splnit. Ověřte si jeho důvěryhodnost a reference o jeho činnosti a prostudujte návrh smlouvy. Teprve pak se rozhodujte o tom, zda takovou smlouvu uzavřete.

K vybrání nového dodavatele energií můžete také využít oficiální kalkulátor na stránkách Energetického regulačního úřadu a následně oslovit dodavatele energií bez prostředníka.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24