QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přepálené oleje v restauracích? Žádná výjimka

13.12.2017 10:56

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se letos zaměřila na kontroly fritéz a používaných olejů v restauracích. V každém šestém případě se objevily problémy.

untitled

SZPI se mimořádně zaměřovala na kontroly fritovacích olejů a tuků v provozovnách veřejného stravování v období od začátku února do poloviny listopadu. Inspektoři kontrolovali, jestli nejsou k přípravě jídla používány "přepálené“ oleje a tuky, vykazující známky tepelného rozkladu.

Kontrolou prošlo celkem 73 podniků. "Hodnoceno bylo celkem 91 vzorků, přičemž hodnocení probíhalo senzoricky na místě, měřením obsahu polárních částic a následně v laboratoři metodou stanovení obsahu polymerních triacylglycerolů. Každý šestý vzorek byl nevyhovující a bylo tak konstatováno porušení legislativních předpisů," říká mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech bylo zjištěno znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami a znečištění filtrů v digestořích.

"Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, bylo uloženo opatření k odstranění zjištěných nedostatků a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení sankce," dodává mluvčí SZPI s tím, že podobně zaměřené kontroly se budou nadála opakovat.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24