QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přestanou už konečně lijáky?

20.05.2010 6:45

Konec května by měl podle meteorologů být veselejší, pršet už by nemělo. Na Moravě by o víkendu měli mít až 20 stupňů a hlavně bez deště!

Už toho počasí máte plné zuby a nebaví vás všude tahat deštník? Vězte, že meteorologové slibují zlepšení už od víkendu. Poslední kapky by nás měly provázet pátkem.

Tedy na pátek 21. května se čeká většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 12 až 8 stupňů, denní 16 až 20 stupňů. Ještě v sobotu bude oblačno, ale teploty budou až u dvacítky. Na neděli už vykoukne občas sluníčko a teploty vyběhnou k 21 stupňům.

Bohužel začátkem týdne teploty opět lehce spadnou a občas nás opět zkropí deštík. Ale i sluníčko se na nás bude smát. Podle odborníků bude konečně typické májové počasí. Vždyť pořekadlo říká, že Chladný máj v stodole ráj.

Mírné oteplení znamená pro alergiky zaktivování pylů. Při teplém proudění a slunci mohou potrápit dominantní alergeny, kterými jsou dub, trávy, buk, platan, ořešák, jírovec, vrba, řepka, jitrocel, šťovík. Pyl téměř nealergizující borovice, který se po zlepšení počasí objeví ve velkém množství, může vytvářet žlutavé povlaky na rovných površích. Řepka olejka může vyvolávat alergické potíže pouze v těsné blízkosti kvetoucích polí.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24