QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Prezidentské volby: Postupuje Petr Pavel a Andrej Babiš

13.01.2023 14:33     14.01.2023 18:02

První kolo prezidentských voleb je u konce. První skončil Petr Pavel, za ním těsně Andrej Babiš.

PAVEL BABIŠ PAVEL BABIŠ
volby skodaland plzen foto qap (2)Roman Zarzycký volby _foto fcb Zarzyckývolby skodaland plzen foto qap (1)volby skodaland plzen foto qap (5)Volby Stříbro _QAP_cz (6)Volby Stříbro _QAP_cz (10)Volby Stříbro _QAP_cz (13)

O prezidentské volby byl velký zájem, volební účast se pohybuje kolem 68 %. 

Do druhého kola postupuje Petr Pavel a Andrej Babiš.

Po sečtení všech hlasů má Petr Pavel 35,40 % a Andrej Babiš 34,99 % hlasů.

V Plzeňském kraji uspěl mezi voliči Andrej Babiš, a to kromě Plzně. V západočeské metropoli měl nejvíce hlasů Petr Pavel. Více ZDE.

Třetí skončila ve volbách Danuše Nerudová, čtvrtý Pavel Fischer. Jaroslav Bašta nepřekročil pět procent, Marek Hilscher měl 2,56 %, Karel Diviš získal 1,35 % hlasů, Tomáš Zima 0,55 % hlasů.

Petr Pavel po volbách poděkoval za podporu

"Děkuji za vaši podporu. Jsme v poločase a jdeme do souboje o důstojnost, klid a řád v naší zemi. Počítám v něm s vámi," uvedl po volbách na Twitteru Petr Pavel.

Co řekl o výsledku voleb Andrej Babiš?

"Dosáhli jsme famózní výsledek. Mám o pět set tisíc hlasů více než dostalo hnutí ANO ve sněmovních volbách. Chtěl bych poděkovat voličům, všem těm, kterým jsem teď dva dny odpovídal, kteří přišli a volili mě," uvedl na oficiální tiskové konferenci Andrej Babiš, který poděkoval mimo jiné své ženě, dětem a týmu a pogratuloval Petru Pavlovi a ostatním kandidátům.

Babiš dále uvedl, že měl dva plány. "Dal jsem si plán postoupit do druhého kola a mít více hlasů než hnutí ANO ve sněmovních volbách." 

V pohotovosti byla kvůli volbám i policie.

"První kolo skončilo, volební místnosti se uzavřely a my můžeme konstatovat, že jsme v průběhu voleb nemuseli řešit žádné zásadní mimořádné události nebo narušení veřejného pořádku," uvedla k volbám policie.

PŮVODNÍ ČLÁNEK:

Prezidentské volby odstartovaly úderem páteční 14. hodiny, Češi vybírali z celkem 8 kandidátů prezidenta České republiky.

Volební místnosti se otevřely v pátek 13. ledna ve 14 hodin, volilo se až do 22 hodin, v sobotu 14. ledna pak od 8 do 14 hodin. Pokud v prvním kole nebude zvolen prezident, proběhne kolo druhé, a to v pátek 27. a sobotu 28. ledna 2023.

V pátek po 14. hodině už odvolil v Lánech i současný prezident České republiky Miloš Zeman, jemuž končí mandát 8. března 2023. Odvoleno má už i plzeňský primátor Roman Zarzycký, který se pochlubil fotkou na sociálních sítích.

Jak se volí ve Stříbře, se můžete podívat ZDE. Volební místnost vznikla i v plzeňském Škodalandu. Podívejte se do fotogalerie.

Na některých místech probíhají s prezidentskou volbou zároveň i místní referenda. V Plzeňském kraji se to týká severního Plzeňska, lidé v Trnové a Krašovicích rozhodují o tom, zda má jejich obec zabránit vzniku nového dobývacího místa kaolinu Krašovice s následnou těžbou v letech 2032 až 2040. Pro platné referendum musí přijít minimálně 35 % voličů.

Češi vybírají z celkem 8 kandidátů (v abecedním pořadí a jejich vylosovaná čísla)

Andrej BABIŠ                  7

Jaroslav BAŠTA              2

Karel DIVIŠ                     8

Pavel FISCHER              1

Marek HILŠER                9

Danuše NERUDOVÁ       6

Petr PAVEL                     4

Tomáš ZIMA                    5

foto: oficiální stránky kandidátů, QAP.cz, fcb Roman Zarzycký, Martina Sihleská

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24