QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Provoz v regionu komplikovaly nehody i mlhy a námraza

02.11.2015 6:25     02.11.2015 10:23

Hned na několika místech regionu od pondělního rána dělaly problémy v provozu nejen nehody, ale i mrznoucí mlha. U Javorné srazilo auto řidiče dalšího nabouraného vozu!

FOTO_Pavel Němeček (5)

Řidičům od pondělního rána na několika místech regionu znepříjemňovaly život nejen nehody, ale i mlhy a námrazy. Ledovka byla hlášená z hlavního tahu na Železnou Rudu u Čachrova. K nehodě u Holýšova na Domažlicku musela vyjet i záchranka.

Problémy kvůli nehodě nákladního auta zažili řidiči na hlavním tahu I/20 na jižním Plzeňsku v obci Chocenice. Kvůli odstraňování následků se tam jezdilo jen kyvadlově. Naštěstí nehoda si nevžádala žádné zranění. Záchranka ale musela vyjíždět k nehodě u Holýšova na hlavním tahu I/26 na Domažlicku. Tam havarovalo osobní auto. "Z místa jsme převáželi zhruba 25letého muže s úrazem dolní končetiny do nemocnice ve Stodu," řekla mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.

Řidiči museli ale na mnoha místech počítat i s mlhami, které navíc namrzaly. Ledovka byla hlášená na zhruba půlkilometrovém úseku u Čachrova na Klatovsku na hlavním tahu na Železnou Rudu. Tam navíc došlo kolem čtvrt na deset i k nehodě. Podle prvních informací mělo v příkopu skončit několik vozidel. Nakonec se ukázalo, že u Javorné bourala dvě osobní auta. V nemocnici skončili oba řidiči.

"Krátce po deváté hodině ráno došlo na komunikaci číslo I/27 za obcí Javorná směrem na Železnou Rudu k dopravní nehodě. Řidič na namrzlé komunikaci dostal smyk a vjel mimo silnici. Ve chvíli, kdy vystoupil, přijel další řidič s osobním vozidlem, který se též dostal do smyku. Následně srazil řidiče z prvního havarovaného vozidla," popsala nehodu mluvčí policie Dana Ladmanová. 

Na místo tak musela vyjet záchranka. "Z místa jsme převezli dva muže, ročníky 1966 a 1953, s lehkými až středně težkými poraněními do nemocnice v Klatovech," doplnila mluvčí záchranky Lenka Práčková. Na místo vyjeli také hasiči kvůli odstraňování následků. I ti měli v místech kvůli ledovce problémy. 

Silničáři nicméně zatím vyjíždět nemuseli, i když od začátku listopadu už mají pohotovost. "Auta připravená jsou, dělaly se ale maximálně jen kontrolní jízdy," řekl hlavní dispečer silničářů Jiří Slapnička s tím, že řidiči už musí v tomto období počítat s komplikacemi zejména na mostech nebo v lesních úsecích.

V souvislosti s počasím upozorňují i dopravní policisté na nutnost mít za určitých podmínek na autě zimní pneumatiky. "Ačkoli vyhláška Ministerstva dopravy z roku 2001 přikazuje použití zimních pneumatik v uvedené době v místech, která jsou označená dopravní značkou „Zimní výbava“, vztahuje se tato povinnost nejen na horské oblasti, ale na  všechna místa, kde by v důsledku změny počasí mohlo dojít při jízdě na letních pneumatikách k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, například je-li na komunikaci souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza," dodává mluvčí policie Hana Štefflová s tím, že policisté se na zimní výbavu budou od listopadu zaměřovat i při kontrolách.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24