QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Restaurace mají největší problémy s hygienou. Kontroly SZPI nepoleví

10.01.2017 12:32

Největší problémy v restauracích, občerstveních a bistrech odhalili inspektoři SZPI v loňském roce v souvislosti s hygienou. Dál ale také restaurace klamou v použitých surovinách.

FOTO_SZPI

V rámci republiky provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce v loňském roce skoro 10 tisíc kontrol v provozovnách takzvaného společného stravování. To znamená v restauracích, barech, vinárnách a nejrůznějších občerstvení. Skoro každá třetí kontrola přitom skončila zjištěním problémů.

Inspektoři tak vloni uzavřeli celkem 84 provozoven. "Z hlediska rizika pro zdraví spotřebitele jsou nejzávažnější pochybení v oblasti dodržování hygienických předpisů. Inspekce v roce 2016 provedla 6228 kontrol speciálně zaměřených na dodržování nařízení o hygieně potravin a nesplnění povinností konstatovali inspektoři v 2096 případech. Jde tak o nejčastější pochybení v segmentu společného stravování. Jedená se mimo jiné o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nechyběly ale ani problémy s klamáním zákazníků v souvislosti se surovinami v jídlech. Hodně časté bývá používání náhražek za sýr nebo smetanu. Poměrně dost se také šunka nahrazuje nejrůznějšími salámy. Naopak mírně se zlepšila situace v povinnosti poskytování informací o alergenech.

V kontrolách tak inspekce bude pokračovat. "Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017," uzavírá mluvčí inspekce.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24