QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rozhovor s primátorem. „V Plzni nechci ani jednu hernu,“ říká Zarzycký

25.10.2022 9:06

Jak vidí Plzeň nový primátor Roman Zarzycký? Co má v plánu změnit a do čeho chce investovat? Přinášíme rozhovor.

Roman Zarzycký_primátor

Stal jste se primátorem města Plzně. Už jste si zvolení stačil užít?

Samozřejmě z toho mám velkou radost. Žádné oslavy do rána jsem ale neabsolvoval. Veškerý volný čas jsem věnoval rodině, která mě před volbami hodně podporovala a dlužil jsem jí ho. Společně jsme si to užili. Teď už se věnuji na plno práci.

Před čtyřmi lety jste volby vyhráli, ale vy jste obsadil křeslo prvního náměstka. Nyní se situace otočila, hnutí ANO skončilo druhé, ale stal jste se primátorem. Berete to jako satisfakci?

Abych pravdu řekl, tak neberu. Mám radost, že jsme vytvořili silnou koalici s Pro Plzeň, Piráty a STAN, se kterými už spolupracujeme na kraji a vztahy mezi námi jsou nadstandardní. Právě to se logicky promítlo do povolebních vyjednávání. O vítězi voleb by se ale dalo diskutovat. (úsměv)

Jak to myslíte?

Těsně zvítězila volební koalice SPOLU, kdy se tři strany účelově spojily, aby si upevnily pozici. Po volbách se ale tato koalice na řadě míst prakticky ihned rozpadla. Pokud bychom tedy volební výsledek SPOLU rozložili mezi ty tři strany, pak hnutí ANO volby jasně vyhrálo.

Kde vidíte Plzeň za čtyři roky?

Plzeň musí být městem bezpečným, zeleným, energeticky šetrným a ekonomicky zodpovědným. V první řadě ale budeme myslet na naše občany, mladé perspektivní lidi, rodiny s dětmi i seniory.

Je pravda, že nejste příznivcem jednočlenných hlídek strážníků, které fungují teprve krátce?

Je to tak, o jednočlenných hlídkách mám velké pochyby. Budu chtít detailní analýzu stavu městské policie, která dle mého názoru potřebuje výrazně posílit. Pak se budeme bavit i o prioritách. Pana velitele jsem požádal toto pondělí o zpracování návrhu opatření, kterými se situace kolem městské policie zlepší. Očekávám personální stabilizaci a také řešení některých problémů na poli bezpečnosti. Já osobně vidím větší přínos strážníka ve chvíli, kdy řeší nepořádek vytvářený nepřizpůsobivými občany, než když nasazuje desátou botičku na auto.

Jak se stavíte k hazardu?

Chci zde jasně deklarovat, že jsem pro zavedení nulové tolerance hazardu. Dobře víme, jaké negativní důsledky hazard přináší. Ničí lidské životy, rozpadají se kvůli němu rodiny. Pokud to bude legislativně a politicky možné, nechci na území Plzně ani jednu hernu. Je to moje představa a pevně věřím, že mě kolegové v koalici podpoří.

Do čeho chcete investovat?

Do věcí, které lidé ve svém každodenním životě nejvíce pocítí. Každý žijeme svůj život a díváme se na život ve městě ze své perspektivy. Je ale třeba mít nadhled a vnímat potřeby všech.

Tedy konkrétně?

Pro někoho je zásadní funkční a dostupná MHD, pro někoho je to dostatek parkovacích míst na sídlištích, pro řadu lidí to zase bude dostatek míst ve školkách, nová zeleň nebo bohaté kulturní vyžití, pro mě jako občana je to bezpečnost. Musíme myslet na všechny tyto potřeby. Zásadní pro nás budou také investice do dostupné městské hromadné dopravy a do dostupného bydlení včetně zastropování cen nájemného, vodného a stočného, tepla a svozu odpadu.

V projevu jste řekl, že chcete do dění více zapojit starosty. Proč?

Protože starostové jsou lidem v místě jejich bydliště nejblíže. Nejlépe vědí, co lidi v jejich obvodu trápí a co potřebují, aby obvod prosperoval. Když budou prosperovat městské obvody, bude prosperovat i město jako celek.

Jste otcem tří dětí, budete mít při primátorování dostatek času na rodinu?

Věřím, že ano. Rodině věnuji maximum volného času. Rodina je mi velkou oporou a já si toho vážím.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24