QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sčítání lidu bude online probíhat až do 11. května, zájem je i o Velikonocích

04.04.2021 13:35

Přestože se původně uvažovalo o bezkontaktním sčítání po dobu 14 dní, nakonec byla tato možnost prodloužena až do 11. května. O Velikonocích už se sečetlo více než 700 tisíc lidí.

scitani ilustrační foto

Po nezdařilém začátku, kdy online formulář nefungoval několik hodin, je tu ale další komplikace. Systém nepamatoval na lidi se starými občanskými průkazy. Někteří lidé, vetšinou senioři, se tak do online systému přihlásit nemohou. Sčítání online je prodlouženo až do 11. května.

„Při registraci do online formuláře se ověřuje identita respondentů v Registru obyvatel, který však neobsahuje čísla nejstarších typů občanských průkazů. S Ministerstvem vnitra se nám již podařilo shodnout se na argumentaci potřebné k získání těchto údajů a urgentně jsme zažádali o legislativní změnu. Na základě doplněných údajů budeme schopni v řádu dnů i lidem s nejstaršími typy dokladů umožnit online sčítání, což je v aktuální epidemické situaci jednoznačným přínosem,” říká věcný gestor Sčítání 2021 Robert Šanda z ČSÚ.

Smluvní cena za dodání informačního systému byla 27,5 milionu Kč, přičemž dle zadávací dokumentace měl být systém využíván 14 dní. Nyní s ohledem na prodloužení možnosti sečíst se online vznikl dodatečný požadavek na zajištění systému o další měsíc. Z toho důvodu ČSÚ se společností OKsystem uzavřel dodatek na částku maximálně 5 milionů. Kolik ale bude nakonec činit pokuta za nefunkční systém na počátku, ČSÚ neuvádí. "Konečné vyúčtování s dodavateli bude provedeno až po ukončení sčítání, kdy bude zpětně vyhodnocena i kvalita plnění všech požadavků zadavatele projektu," uvedl zatím Český statistický ústav.

Také o Velikonicích se lidé hlásí do sčítání online. „Za pátek a sobotu se zvýšil počet přijatých formulářů téměř o 350 tisíc. První dva volné dny velikonočních svátků tak využilo pro sečtení 700 tisíc osob,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

ilustrační foto

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24