QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Spejbl a Hurvínek jsou zpět na plzeňském náměstí, přibyde k nim další socha – FOTKY

23.10.2023 12:13

Na začátku září poškodila skupina mladíků bronzovou sochu Spejbla a Hurvínka, která se nachází na náměstí Republiky v Plzni. Obratem se k činu přiznala skupinka juniorů HC Škoda Plzeň. V pondělí 23. října se socha se vší parádou vrátila zpět na své místo, přihlížela tomu dokonce i její autorka Lea Vivot. QAP byl u toho!

Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (9)
Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (9)Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (1)Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (2)Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (3)Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (5)Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (6)Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (10)Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (8)Spejbl a Hurvínek opravený_Plzeň_1023_QAP (7)

Sousoší Spejbla a Hurvínka nechal na náměstí Republiky instalovat Nadační fond Plzeň sobě k výročí 100 let od vzniku loutky Spejbla. Bronzovou sochu vytvořila kanadská sochařka českého původu Lea Vivot, která přiletěla na dnešní slavnostní akci z Kanady. „Jsem ráda, že jsem zase v Plzni, je to můj desátý domov,“ řekla se smíchem všem přítomným Lea Vivot.

Mladíci, kteří sochu poničili, část škody splatí, část si odpracují. Osobně se přišli dnes k soše omluvit Plzeňanům i samotné autorce. „Myslím si, že naši studenti mají víc síly než vědí, ale ať ji uplatní někde jinde, ať změní svět,“ řekla autorka sochy Lea Vivot. „Byla to klukovina, samozřejmě jsem jim odpustila,“ dodala s nadhledem kanadská sochařka.

Mladíci se přišli osobně omluvit.

Hurvínek je opravený, má pevnější krk. To ostatně hned prověřily děti, které se na sochu i její autorku s nadšením vrhly. „Příště až se uvidíme, tak si budete moc hrát ještě s pejskem,“ prozradila jim tajemně sochařka.

U Spejbla a Hurvínka by v budoucnu měl sedět i jejich věrný psí kamarád Žeryk. „Už na něm pracuji, ale musím vymyslet, jak bude štěkat,“ řekla QAPu Lea Vivot. „Kdy bude? To vám neprozradím, já jsem umělkyně pro lidi.“

Socha prošla náročnou opravou, dnes už opět zdobí plzeňské náměstí. „Socha byla ve slévárně v opravně zhruba měsíc, došlo ke zdokonalení a vyztužení hlavy, aby se lépe otáčela a zároveň lépe odolávala manipulaci,“ doplnila Kristýna Nachtmann Švédová, ředitelka Nadačního fondu Plzeň sobě.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT