SZPI varuje! Dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí

07.12.2023 14:25

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa.

kuřecí_tesco_2
kuřecí_tesco_2kuřecí_tesco_1

„Laboratorní rozbor u dvou šarží kuřecího masa potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza,“ informovala inspekce.

Jedná se o následující výrobky:

TESCO - KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, čerstvé, třída jakosti A, datum použitelnosti: 12.10.2023, označení šarže: 23404102, chov a porážka: Ukrajina, výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Willsonova 420, Soběslav 39201.

TESCO KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, čerstvé, třída jakosti A, datum použitelnosti: 28.9.2023, označení šarže: 23384102, chov a porážka: Ukrajina, výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Bělohorská 4492/161, Brno 636 00.

Kuřecí řízky už nejsou aktuálně v oběhu, ale blíží se Vánoce a mnoho lidí si dělá zásoby nejen na štědrovečerní večeři. Zkontrolujte si raději mrazák.

„Vzhledem ke skutečnosti, že předmětné výrobky byly označeny údajem „Spotřebujte do: 12.10.2023“, resp. „Spotřebujte do: 28.9.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobky doma v zamrazeném stavu, aby je nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ říká Marek Bartík, mluvčí SZPI.

S kontrolovanou osobou Potravinářská inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Foto SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT