QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Už máte přezuto na zimu? Za jakých podmínek jsou zimní pneumatiky povinné?

02.11.2020 8:56

Povinnost "přezout auto na zimu" platí od 1. listopadu do 31. března plošně v celé ČR, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, či zda se dá takový povrch předpokládat.

 

Plzeň Dobrovského ulice

V neděli 1. listopadu začala pro motoristy znovu platit povinnost mít na autech zimní pneumatiky, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo když se dá takový povrch předpokládat. 

Jestliže je na silnici značka Zimní výbava, je zimní obutí u auta povinné bez ohledu na počasí a stav vozovky.

Povinnosti obutí zimních pneumatik na vozidle se věnuje zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích v § 40a: „V období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik.”

Listopad bude v Česku podle měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu spíše teplejší. Platí to zejména o týdnu od 2. listopadu, kdy přes den bude většinou kolem 11 stupňů Celsia. S postupujícím podzimem se ale bude postupně ochlazovat.

Zimní pneumatiky se symbolem horského masivu se sněhovou vločkou na boku pneumatiky musí mít výšku vzorku minimálně čtyři milimetry.

Za jízdu po komunikaci bez zimních pneu, nebo s nižším vzorkem než jsou čtyři milimetry hrozí pokuta až 2500 Kč.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24