QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Domažlicích se otevře nové odběrové místo dárců krve

24.03.2023 8:01

Nové odběrové místo pro dárce krve v Domažlické nemocnici se otevře v úterý 4. dubna. V provozu bude každé úterý. Odběry budou ráno od 7 do 9 hodin.

Odběr krve v Rokycanech_NPK

„Odběrové místo i personál je připraven. Nicméně, aby byl provoz hned od začátku plynulý, dárci se cítili příjemně, aby nikdo zbytečně nečekal a vše proběhlo k plné spokojenosti, chceme mít v prvních dnech provozu určitou kontrolu, kolik přijde lidí, a aby to zprvu byli opakovaní dárci, což usnadní proces vyšetření,“ popisuje ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček. „Jakmile si ověříme, jak rychle dokážeme dárce odbavovat a jaká je reálná poptávka, provoz přizpůsobíme potřebám dárců.“

V prvních týdnech bude tedy odběrové místo fungovat v zahajovacím omezeném režimu, kdy zatím nebudou odebíráni prvodárci. A k odběru bude třeba se telefonicky objednat na konkrétní čas. Jakmile se vše zaběhne, začnou se přijímat a odebírat i noví dárci a prodlouží se doba odběrů.

Dárci, kteří tedy mají zájem přijít k odběru krve v dubnových termínech (tedy 4., 11., 18. nebo 25. dubna) popřípadě i jakékoli květnové úterý, se mohou už nyní začít k odběru objednávat a to na telefonu 379 710 249. Volat lze každý pracovní den od 8 do 12 hodin. „Objednávky na konkrétní čas zavádíme také kvůli dárcům, aby byli rychle odbaveni a zbytečně nečekali. Do budoucna plánujeme systém objednávání online,“ říká vedoucí laboratoří krajských nemocnic Miroslav Zábranský a vyzývá, aby se prozatím objednávali jen dárci, kteří už krev někdy dávali. „Nové zájemce prosíme, aby s dárcovstvím začali například při výjezdových odběrech nebo na transfuzním pracovišti v Klatovech,“ dodává.

Krev odebraná v Domažlicích bude po odběru převezena na transfuzní pracoviště Klatovské nemocnice ke zpracování a případnému uskladnění, dokud ji nebude potřeba v některé z nemocnic Plzeňského kraje. Transfuzní pracoviště takto poskytuje krev jak Klatovské a Domažlické nemocnici, tak i nemocnicím ve Stodě, Sušici a Rokycanech.

Více k dárcovství krve zde.

Foto ilustrační NPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24