QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vánoční strom na náměstí Republiky v Plzni bude jedle z Třemošné

08.11.2022 14:25

Jedle ojíněná z Třemošné na Plzeňsku bude zdobit o letošních Vánocích náměstí Republiky v Plzni. V sobotu 12. listopadu ji pracovníci odborné firmy pokácí a převezou do Plzně na náměstí Republiky, kde strom v nočních hodinách usadí.

fotovánočnístrom_0811_MMP

„Mám radost, že náměstí Republiky letos ozdobí jedle, která čtyřicet let rostla na nedaleké zahradě manželů Kolečkových. Děkuji jeho majitelům za to, že strom městu Plzni nabídli, a věřím, že se všem Plzeňanům společně s jeho výzdobou bude líbit,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Ozdobený vánoční strom plzeňský primátor rozsvítí již tradičně první adventní neděli, tedy 27. listopadu 2022 v 18 hodin. Slavnostnímu okamžiku bude předcházet kulturní program, který začíná v 16 hodin. Vystoupí například Pěvecký sbor 16. ZŠ a MŠ Plzeň, soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla, pěvecký sbor Javořičky a Plzeňský dětský sbor (ZUŠ B. Smetany), po rozsvícení za účasti primátora Plzně a plzeňského biskupa vystoupí zpěvačka Kamila Nývltová.

Jedle ojíněná roste na zahradě manželů Kolečkových od 80. let minulého století, kdy ji spolu s malou borovičkou a stříbrným smrčkem dostali od známých. A přávě jejich jedle bude zdobit plzeňské náměstí. „I když jsme letos dostali 15 nabídek na vánoční strom, do užšího výběru se jich dostalo jen pár. Většinou strom nesplňoval dané požadavky na velikost, pravidelnost a tvar koruny, nebo byl na místě, kam se nemůže dostat potřebná technika,“ přiblížil vedoucí oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně Miloš Pacolt, který na výběr dohlíží.

Od roku 1992 je to teprve pátá jedle a teprve druhá jedle ojíněná, která bude na náměstí Republiky v Plzni. Ta první z Božkova zdobila náměstí na Vánoce v roce 2014, tedy v době, kdy se Plzeň chystala stát hlavním městem kultury.

Strom odřízne a na míru upraví dřevorubec. Strom pak bude usazen s pomocí menšího jeřábu před půlnocí 12. listopadu do jeden a půl metru hlubokého otvoru na náměstí Republiky v Plzni.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24