Ve FN Plzeň se konal 9. kongres chirurgie jater, žlučových cest a pankreatu

22.09.2022 11:30

Kongresu se zúčastnili přední chirurgové, gastroenterologové, radiodiagnostici, onkologové nejen z České republiky. Letošní ročník byl velmi úspěšný, do Plzně zavítalo více než 300 odborníků.

Kongres slinivky_FN Plzeň_0922_FN

Ve dnech 19. až 20. září se v hotelu Vienna House Easy Pilsen v Plzni uskutečnil pod záštitou ministra zdravotnictví, primátora města Plzně, děkana Lékařské fakulty, ředitele Fakultní nemocnice Plzeň a České chirurgické společnosti 9. kongres chirurgie jater, žlučových cest a pankreatu. „Kongres má dlouholetou tradici, letos se ho účastnilo 304 účastníků, je to největší kongres svého druhu v České republice. Do Plzně se sjeli největší kapacity z celé republiky, Slovenska, ale i jiných států,“ řekl prezident konference prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc., přednosta Chirurgické kliniky FN Plzeň a proděkan Lékařské fakulty UK.

„Účastníci k nám nejezdí jen pro to, že je Plzeň krásné město, ale zejména pro to, že ví, že se zde dozví nové poznatky, že proběhne bohatá diskuse a odvezou si spoustu zajímavých možností, jak rozvíjet vlastní pracoviště,“ řekl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek. „Jako vyzvaní řečníci se zúčastnili nejen přední chirurgové, gastroenterologové, radiodiagnostici, onkologové z České republiky, ale řada účastníků byla i ze zahraničí. Odezněla především témata týkající se nádorů, jejichž výskyt v populaci trvale stoupá. Jak se ukazuje, bude léčebnou metodou v blízké budoucnosti neinvazivní robotická chirurgie, která nabývá v současnosti postupného vzestupu,“ doplnil prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc.

Kongres byl celkově velmi úspěšný, o čemž svědčí uznání od předních českých odborníků. Na konferenci naváže workshop pro mladé chirurgy, který se koná v Biomedicínském centru LF UK v Plzni pod vedením prof. MUDr. Václava Lišky, PhD. Mladí chirurgové si vyzkouší v experimentálních podmínkách základní chirurgické techniky a dovednosti pod vedením zkušených lektorů.

Foto FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24