QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ve Vstiši u Dobřan postavili místní nový stožár pro hnízdo čápů - FOTKY

14.10.2022 11:55

Ve středu 12. října bylo ve Vstiši u Dobřan na jižním Plzeňsku rušno. Původní podložka pro hnízdění čápů byla v havarijním stavu. Obec se tak rozhodla vystavit nový příhradníkový stožár s umělou hnízdní podložkou a přístupovou lávkou pro čápy bílé.

Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (3)
Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (3)Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (1)Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (2)Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (4)Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (5)Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (6)Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (7)Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (8)Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (9)Nový stožár pro čápa_Vstiš_1022_DESOP (10)

Místní hnízdní podložka byla v havarijním stavu, z tohoto důvodu byla na jaře demontována. „Nový stožár se však postavit nestihl, a tak čáp, který přilétl ze zimoviště, navíc o měsíc dříve, neměl kde zahnízdit. Naštěstí mu Ondřej Peksa s kolegou Josefem Špačkem operativně a velice rychle a doslova po telefonu vyrobili provizorní dřevěnou hnízdní podložku na sedlové střeše stodoly paní MUDr. Bohumily Fegové hned vedle původního sušáku,“ uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň s tím, že čápi novou dřevěnou hnízdní podložku okamžitě obsadili, ale hnízdění bylo ve finále neúspěšné a mláďata čapí pár nevychoval.

Obec se rozhodla, že postaví nový stožár, který bude čápům řádně sloužit. „Ve spolupráci s Odborem životního prostředí Plzeňského krajského úřadu a naší stanicí jsme vytipovali náhradní místo, s Pavlem Steinbachem svařili a osadili příhradníkový stožár hnízdní podložkou a ve středu ho na náklady obce odborná firma spolu se starostou Ladislavem Hrubým, Ondřejem Peksou a Josefem Špačkem úspěšně postavila,“ popsal Karel Makoň.

Foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24