QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Víte, kolik by muselo být komárů na vysátí člověka? To vám řeknou v Klatovech!

02.06.2023 8:21

V rámci akce ZACHRAŇ ŽIVOT bude Klatovská nemocnice hledat na náměstí novou krev. Víte kolik zlata má v sobě dospělý člověk? I to se dozvíte na náměstí v Klatovech.

komár_ilustrační_Pixabay

Transfuzní oddělení Klatovské nemocnice hledá nové pravidelné dárce krve a plazmy. Nemocnice proto připravila na úterý 6. června akci „ZACHRAŇ ŽIVOT aneb Proč být dárcem krve?“. Uskuteční se v rámci "Dne zdraví s VZP" na náměstí Míru v Klatovech od 14 do 17 hodin. Zastavit se může každý. Zvána je široká veřejnost včetně dětí.

„Chceme oslovit nové dárce. Těch sice každoročně přibývá hodně, ale nestačí plně nahrazovat ty starší, kteří kvůli věku nebo zdravotním potížím darování omezují nebo ukončují. Právě ti tradiční dárci totiž chodili zpravidla darovat kdykoli mohli, třeba i několikrát do roka a kombinovali dárcovství krve a plazmy. Mladší dárci tak často nechodí. Proto jich potřebujeme, tedy hlavně naši pacienti více," říká vedoucí lékařka transfuzního oddělení Klatovské nemocnice Jana Zítková.

Program na náměstí Míru bude pestrý. Zájemcům přímo na místě a na počkání zjistí zdravotnice z kapky krve jejich krevní skupinu. „Dále budeme i v rámci Dne zdraví provádět preventivní vyšetření – změříme krevní tlak a hladinu cukru. Mohou přijít i děti, kterým také zjistíme krevní skupiny, dozví se plno zajímavostí o krvi a je pro ně připravena vědomostní soutěž o ceny,“ doplňuje mluvčí Klatovsklé nemocnice Jiří Kokoška.

Víte, kolik zlata má v sobě dospělý člověk? Víte, jakého věku se může dožít krvinka v těle? Věděli byste, kolik krve má v těle novorozenec? Víte kolik až lidí lze zachránit z jednoho odběru? Správné odpovědi na tyto dotazy i mnoho dalších zajímavostí se dozvíte 6. června na náměstí Míru.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24