QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vláda schválila testování ve firmách, ošetřovné, příspěvek v karanténě...

19.11.2021 18:56

Vláda schválila další novinky týkající se protiepidemiologických opatření. Testovat se bude znovu pravidelně ve firmách i školách, dále vláda schválila ošetřovné, mimořádný příspěvek v karanténě...

vláda havlíček vojtech babiš

Vláda schválila pravidelné testování zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Zaměstnavatelé musí nejpozději od 29. listopadu 2021 zajistit pravidelné týdenní testování rychlými antigenními testy. Testování se netýká osob s dokončeným očkováním, s potvrzením o prodělání nemoci, negativním PCR testem mladším 7 dní či rychlým antigenním testem mladším 7 dní, který provedl zdravotnický pracovník.

"Od 22. listopadu taktéž každé pondělí musí zaměstnavatel zajistit alespoň 1x týdně testování, a to buď samotesty nebo antigenními testy. Zaměstanec má povinnost se podrobit testování, ledaže prokáže, že je očkován, prodělal nemoc," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Netestují se zaměstnanci na home office nebo zi, kteří nepřicházejí do styku s další osobou. Pokud se zaměstnanec podle Vojtěcha odmítne nechat testovat, musí zaměstnavatel toto nahlásit na krajskou hygienu.

Testovat se bude i nadále ve školách. "Vláda schválila testování ve školách s účinností od 6. prosince. Testování už platí 22. listopadu a 29. listopadu, to je již schváleno. Nyní od dalšího týdne bude každé pondělí probíhat testování ve školách," uvedl Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví.

Vláda řešila i ošetřovné. Rodiče, kteří zůstanou doma s dětmi, budou mít nárok na ošetřovné po celou dobu uzavření školy. Ošetřovné se navýší na 80 % denního vyměřovacího základu. Celkem tak rodiče získají minimálně 400 korun na den, a to i pro tzv. dohodáře. "Zatím bude platnost do 28. února," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Návrh ale ještě musí schválit Sněmovna. Platit by mělo pro péči o děti do 10 let.

V tzv. izolačce mají lidé dostávat tzv. mimořádný příspěvek. "Mimořádný příspěvek v nařízené karanténě (izolačka) zaměstnancům se znovu přiznává, a to mimořádný příspěvek ve výši 370 korun po dobu nejdéle 14 dnů v nařízené karanténě. Tento příspěvek bude vyplácet zaměstnavatel," uvedl ministr Karel Havlíček.

Malé výjimky budou u ubytovacích služeb. "My jsme nastavili pro ubytování režim ON jako u ostatních služeb, ale dnes jsme schválili ještě u ubytování výjimky," uvedl Vojtěch s tím, že se jedná o například o ubytování v rámci pracovní povinnosti apod.

Výjimky jsou pro osoby cestující z pracovních důvodů či lidi, kterým bude poskytnuta lékařská péče. Ti se budou moci prokázat také negativním RT-PCR testem mladším 72 hodin. Stejně tak osoby, které jsou v době, kdy začne opatření platit, již ubytované, musí ovšem dodržet předem sjednanou dobu pobytu.

ilustrační foto

 


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24