Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Volby prezidenta republiky 2023 se blíží. Kdy se otevřou volební místnosti?

06.01.2023 12:31     12.01.2023 12:12

Do prezidentských voleb zbývá už jen pár dní. Přinášíme informace o tom, kdy se otevřou volební místnosti, jak je to s voličským průkazem a informujeme o tom, na co si dát pozor.

VOLBY 2022 FOTO Milan JAnoch ilustrační

V půlce ledna se budou konat volby prezidenta republiky. Volební místnosti se otevřou v pátek 13. ledna ve 14 hodin, volit můžete až do 22 hodin. Pokud to v tomto čase nestihnete, můžete volit i v sobotu 14. ledna. To se volební místnosti otevřou v 8 hodin a uzavřou ve 14 hodin. Pokud v prvním kole nebude zvolen prezident, proběhne kolo druhé. To by případně vycházelo na pátek 27. a sobotu 28. ledna 2023.

POZOR

Některé obce informují o změnách volebních místností. Zkontrolujte si proto, zda i u vás nedošlo k nějaké změně. Například v Klatovech se přesunula volební místnost pro obyvatele centra města. „Jedná se o okrsek č. 12, což je centrum města. Z prostor bývalého Dominikánského kláštera na adrese Plánická 174 jsme volební místnost přesunuli do budovy základní školy na adrese Plánická 194, vchod z Plánické ulice,“ informovalo město.

Oficiální seznam kandidátů naleznete na stránkách Ministerstva vnitra České republiky zde.

 

 

Voličské průkazy

Pokud chcete volit mimo svůj volební okrsek, můžete zažádat o voličský průkaz. Ten vydává obecní úřad podle místa vašeho trvalého pobytu. Pro 1. kolo voleb si můžete o průkaz požádat písemnou formou už jen do dnešního dne, tedy 6. ledna 2023. Žádost musí být úřadu doručena do 16 hodin! Osobně lze požádat do 11. ledna 2023 do 16 hodin.

Na písemné žádosti se vyžaduje úředně ověřený podpis voliče. Žádost o voličský průkaz lze podat i z datové schránky voliče.

Pro každé kolo prezidentské volby se vydává samostatný voličský průkaz. Pro 2. kolo voleb si můžete požádat písemnou formou do 20. ledna 2023 do 16 hodin a osobně do 25. ledna 2023.

DRIVE-IN volební stanoviště

Jedná se o zvláštní způsob hlasování ve volbě prezidenta republiky v roce 2023. Pro jednotlivé okresy ho zřizuje Krajský úřad Plzeňského kraje. „Ve volbě prezidenta republiky voliči, kteří v době voleb budou v karanténě / izolaci z důvodu nemoci covid-19, mohou využít speciální způsoby hlasování, a to hlasování u volebního stanoviště (tzv. drive-in) ze silničního motorového vozidla, hlasování z pobytového zařízení, které bylo z důvodu covid-19 uzavřeno a hlasování do zvláštní přenosné volební schránky,“ uvedlo Ministerstvo vnitra České republiky.

Foto ilustrační Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte