"Vstupte do proudu," láká Envicentrum Podbranský mlýn

26.04.2015 7:52

Envicentrum Podbranský mlýn bylo v sobotu 25. dubna slavnostně otevřeno v Horažďovicích. Bude sloužit především žákům základních a středních škol.

envicentrum

V sobotu 25. dubna bylo v Horažďovicích slavnostně otevřeno Envicentrum Podbranský mlýn. Tento objekt nově ponese název PROUD, který vystihuje polohu u řeky Otavy i neobvyklé metody výuky souvislostí dnešního světa.

Jedná se o nové pobytové centrum ekologické výchovy, sloužící primárně pro vícedenní výukové pobyty žáků a studentů základních a středních škol. Centrum je novým pracovištěm horažďovického Domu dětí a mládeže, příspěvkové organizace Plzeňského kraje.

Slavnostního otevření centra PROUD se zúčastnil také radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Štekl, který popřál novému centru hodně zvídavých studentů. "Velmi mě těší vznik takového centra, kde budou moci žáci přírodu a přírodní zákony poznávat přímo na základě vlastní zkušenosti, ať už v laboratořích nebo v okolní přírodě," uvedl Václav Štekl.

Envicentrum se nachází v nově rekonstruovaném a předtím dlouhá léta chátrajícím objektu bývalého historického Podbranského mlýna ležícího mezi řekou Otavou a středem města Horažďovice. "Objekt disponuje pokoji s celkovou kapacitou 34 osob, vlastní kuchyní, laboratorně - badatelskou a multimediální učebnou i odpočinkovými prostorami. Dále má celé zařízení k dispozici veškeré potřebné vybavením pro průzkum přírody i sousedící řeky Otavy. Stravování bude cíleně zaměřeno na netradiční a zdravé vaření z regionálních zdrojů," říká Tomáš Pollak, statutární zástupce Domu dětí a mládeže v Horažďovicích.

Projekt byl zahájen v září 2012, jeho celkové náklady dosahují cca. 30 milionů korun, z toho rekonstrukce budovy stála 17 milionů korun, další výdaje pokrývají zahájení činnosti, vybavení a pilotní výuku.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24