QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Za posledních 30 let byly v Plzni jen šestkrát bílé Vánoce, naposledy v roce 2010

18.12.2022 8:03

Za posledních třicet let obyvatelé Plzně zažili jen šestkrát bílé Vánoce. Jak to vypadalo na Štědrý den v Plzni v uplynulých letech? Čtěte dál...

DSC_6327

Maximální teplota vzduchu na Štědrý den v Plzni byla 12,2 °C, a to v roce 1977. Nejvíce mrzlo v roce 2001, naměřeno bylo tehdy −17,7 °C.

Naposledy byly v Plzni Vánoce se sněhem v roce 2010, 24. prosince napadlo 6 centimetrů nového sněhu, celkově tak v Plzni bylo 16 centimetrů. V roce 1969 ležela v západočeské metropoli na Štědrý den nejvyšší sněhová pokrývka - 23 centimetrů. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

A jaká je pravděpodobnost bílých Vánoc? Budou letos Vánoce na sněhu nebo na blátě? Na předpověď na Štedrý den je sice ještě brzy, Český hydrometeorologický ústav ale spočítal pravděpodobnost podle statistiky. Prognózy nejsou pro milovníky ladovské zimy příznivé. V Plzni je pravděpodobnost bílých Vánoc jen do 20 %.

"Jak bývá zvykem v posledních letech, tak by se mělo před Vánoci i letos citelně oteplit. Na horách, hlavně na Šumavě se teploty dostanou nad nulu pravděpodobně už v pondělí, v nížinách ještě ze začátku příštího týdne vydrží inverze a mráz. V úterý už začnou teploty vystupovat nad nulu na některých místech i v nížinách a od středy už budou v nížinách nadnulové teploty převažovat. Sníh tak bude těsně před Vánoci mizet. Naděje na bílé Vánoce v nížinách je tak nejvyšší v místech, kde bude ve středu ráno sněhu tolik, že nestihne do soboty roztát," informuje ČHMÚ.

Předpovědní modely prozatím počítají na Štědrý den s teplotami i nad 5 °C.

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24