Začala astronomická zima. Rekordy v kraji nejspíš nepadnou

22.12.2015 10:27

I když aktuálně prožíváme první zimní den, na žádný mráz to rozhodně nevypadá. Nicméně padnout by neměla ani nejvyšší maxima, i když k rekordu se přiblížíme. Kdy bylo v kraji nejchladněji?

FOTO_QAP_CZ (5)

V úterý v časných ranních hodinách oficiálně začala astronomická zima. Na tuhý mráz a sněhové závěje to ale rozhodně nevypadá. I když se stále množí zprávy o tom, že by měly spíš padat maximální teplotní rekordy, nejspíš ani ty v Plzeňském kraji překonané nebudou. Každopádně do konce roku to na výraznější ochlazení ani tak nevypadá.

Astronomická zima začala v úterý 22. prosince v 5:48. Nicméně to neznamená, že Slunce zapadá nejdřív a nejpozději vychází. "Nejčasnější západ Slunce byl již kolem 13. prosince, kdy Slunce zapadalo asi o dvě až tři minuty dříve než dnes. Naopak nejpozdější východ Slunce nás teprve čeká, a to kolem 31. prosince, kdy bude Slunce vycházet ještě asi o dvě až tři minuty později než dnes," informoval ČHMÚ na portálu Infomet.

Už příchod zimy v regionu doprovází v posledních dnech celkem vysoké teploty. Ty budou podle výhledů meteorologů pokračovat, nicméně rekord v úterý nejspíš nepadne. "Pro dnešní den platí rekord z roku 1989, kdy bylo ve Zbirohu naměřeno 14,2 stupně. Dnes budou nejvyšší teploty mezi 9 a 12 stupni, takže od rekordu nebudeme daleko," říká plzeňská meteoroložka Marta Suchá.

Také v dalších dnech bude teplejší ráz počasí pokračovat. "Dál bude teplo. Na sníh to určitě nevypadá, a to ani na horách. Dál budou teploty do 12 stupňů, postupně 6 až 9. Pokud jde o srážky, tak budou slabé, půjde ale o dešťové srážky," dodává Marta Suchá.

Jen pro zajímavost - historicky nejnižší teplota v Plzeňském kraji pro 22. prosinec byla naměřená v roce 1969. Ve Staňkově tehdy spadly teploty až na minus 29,4 stupně. V Toužimi na Karlovarsku bylo naměřeno dokonce minus 30,5 stupně.

Bohužel pro milovníky zimy, lyžování a také pro vlekaře nemají meteorologové dobré zprávy ani do budoucna. Zatím to totiž vypadá, že výrazné ochlazení se nečeká ani po Novém roce. Podrobnosti k dlouhodobé předpovědi najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24