QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranná akce orla mořského na Rokycansku – FOTKY

18.10.2022 8:06

V hluboké rokli v Chlumské stráni na Rokycansku byl nalezen zraněný orel mořský. Dravec se nyní léčí v Záchranné stanici živočichů Plzeň.

orel mořský_Rokycansko_1022_DESOP (3)
orel mořský_Rokycansko_1022_DESOP (3)orel mořský_Rokycansko_1022_DESOP (2)orel mořský_Rokycansko_1022_DESOP (1)orel mořský_Rokycansko_1022_DESOP (5)orel mořský_Rokycansko_1022_DESOP (4)orel mořský_Rokycansko_1022_DESOP (6)

V neděli 16. října vyjížděl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň na Rokycansko pro poraněného orla mořského. „U kolegy Pavla Moulise (ZSŽ Rokycany) na Rokycansku jsem měl nahlášený nález poraněného orla mořského. Pavel byl služebně mimo v jižních Čechách, a tak mi volal s tím, zda bych na lokalitu nezajel a případ nevyřešil. Skočil jsem proto do zásahového vozidla a vyrazil směr Prašný Újezd (RO), kde na mě čekali již nálezci a oznamovatelé události pan Pavel Houda a Milan Spurný. Ti mě pak odvedli na místo nálezu, pomohli orla odchytit a dostat z hluboké rokle Chlumské stráně,“ popsal situaci Karel Makoň.

Orel mořský byl ošetřen na veterinární klinice v Plzni. „Slabý výživný stav, vyhladovění, částečná apatie a hojící se úraz krční páteře. Léčba a rekonvalescence bude trvat poměrně dlouho a pravděpodobně se jedná o následek nárazu na překážku anebo poranění po souboji s jiným orlem,“ popsal zranění Karel Makoň s tím, že po dohodě s kolegou Moulisem zatím zůstane v léčbě na ZSŽ Plzeň.

foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24