QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranná stanice živočichů v Plzni slaví významné výročí

05.12.2022 9:45

Dobrovolný ekologický spolek - ochrany ptactva provozuje Záchrannou stanici živočichů Plzeň. Letos slaví spolek 30. rok fungování.

DESOP

„V pátek 2. prosince 2022 uběhlo přesně 30 let od založení Dobrovolného ekologického spolku – ochrany ptactva (2. 12. 1992). Za tu dobu se událo hodně věcí, zejména letošní třicátá sezóna byla a je pro naši další činnost i fungování zásadní. Máme za sebou tisíce výjezdů, zásahů a příběhů zvířecích i lidských životů. Zasahujeme na zemi, ve vodě i ve vzduchu, provozujeme Záchrannou stanici živočichů Plzeň, realizujeme projekty druhové ochrany, vyučujeme ekologickou výchovu. Třicet let spolu se stovkami kolegů, příznivců, přátel i obyčejných lidí fungujeme téměř 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce za každé situace, ať je zima - léto, pondělí či pátek, povodně, covid a nebo svátek,“ uvedl Karel Makoň, vedoucí a spoluzakladatel DES OP.

DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – ochrana ptactva (DES OP)

Nezisková organizace s celorepublikovou působností specializující se na praktickou ochranu přírody a životního prostředí.

Spolek byl založen již v roce 1992 a působí hlavně na území Plzeňského kraje.

Zajišťuje odchyt, převzetí, veterinární vyšetření i ošetření, následnou léčbu a zpětný návrat do volné přírody, případně zajištění další existence všech druhů poraněných či jinak handicapovaných volně žijících živočichů.

Realizuje ekologicko-výchovných či informační projekty, zaměřené zejména na osvětu a vzdělávání široké veřejnosti.

Záchranná stacince si k jubileu nadělila nové - sváteční logo. „U příležitosti této pro nás významné a jubilejní události jsem v těchto dnech převzal od velice nadějné, mladé výtvarnice Terezy Cihlářové naše „sváteční - oživlé“ logo. Tereza přepracovala naše hlavní grafické logo od Zdeňka Doležala a vdechla mu život tím, že překreslila všechny tři zástupce ptačí říše do reálné podoby. Tím obohatila naši galerii o nové sváteční a oživlé logo pro mimořádné příležitosti," popsal dárek Karel Makoň.

V květnu se Plzeňané dočkají zajímavé venkovní výstavy, která bude DES OP věnována. „Na květen pak chystáme spolu s městem Plzní velkoformátovou venkovní výstavu v Křižíkových sadech věnovanou 30 rokům činnosti DES OP a provozování ZSŽ Plzeň," prozradil vedoucí DES OP.

„Děkuji všem, kteří nám pomáhají, jsou součástí našeho spolku, pracují pro něj, podporují ho anebo nás pouze sledují a fandí naší činnosti. Bez Vás bychom to nezvládli a hlavně nebyli tam, kde jsme dnes! Děkuji Vám,“ poděkoval Karel Makoň.

Foto DES OP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24