QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zima s teplotami nad nulou nekončí! Ani příští týden mráz a sněžení nepřinese

16.01.2014 8:39

Ani po více než měsíci se pravého zimního počasí v nejbližších dnech nedočkáme. Teploty sice nepůjdou tak vysoko jako na úvod ledna, přesto si pravé zimy ještě nedočkáme. 

Srní 6.1.2014

Ani po 35 dnech, tedy více než po měsíci, se pravého zimního počasí nedočkáme. Podle nejnovějších informací Meteopressu, sice už teploty nepůjdou tak vysoko jako začátkem ledna, přesto se zimy se vším všudy nedočkáme ani běhěm příších dnů. Nadále rťut teploměru zůstane většinou nad bodem mrazu. 

,,Zima se vyhýbá také horským oblastem, kam se sice vrátily nižší teploty, nicméně příliš přírodního sněhu se k ochlazení nepřidalo. Také v další dnech se sněžení na horách objeví jen místy, žádné výrazné zlepšení tak prozatím lyžaře ani vlekaře nečeká. Přestože se po několikatýdenní stagnaci tlakové útvary nad evropským kontinentem daly do pohybu, výsledkem bude proudění spíše z jižních směrů, v podstatě se tedy nic moc nezmění. V nejbližších dnech nás tak čeká pokračující mírná zima nezima s nejvyššími denními
teplotami okolo 1 až 5°C,"
informuje Dagmar Honsová z Meteopressu.

Vysoké teploty trápí nejen české lyžaře, ale také tenisty na grandslamovém Australian Open. Tam jsou sice na vedro v lednu zvyklí, ale tentokrát doprovází první grandslam sezóny neuvěřitelný "pařák". Teploty až kolem 40°C ve stínu už poslaly k zemi nejednoho tenistu nebo rozhodčího. Vysoké teploty by měly vydržet až do pátku, poté "spadnou" na 30°C. Vůbec nejtepleji bylo v Melbourne 13. ledna 1939, kdy zde naměřili dokonce 45.6°C!

U nás pravděpodobně teplotní rekordy padat nebudou... Přestože by měl teploměr na západě Čech ukázat ve čtvrtek až šest stupňů, daleko větší teplo bylo v roce 1993, kdy meteorologové naměřili 12,7 °C. Naopak největší zima byla 16. ledna v roce 1820, tenkrát teploměr v pražském Klementinu ukázal  -24.0 °C!

FOTO:Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT