Zkrácení platnosti testu i karantény. Jaké se aktuálně chystají změny?

15.10.2021 16:44

Antigen platný 1 den, PCR jen 3 dny. Neproplácení testů pojišťovnami, tak to jsou hlavní změny, které se chystají. Od kdy by mohly platit a jak to aktuálně vypadá s nákazou v Česku i regionech?

covid

„V nemocnicích končí primárně neočkovaní,“ říká ministr zdravotnictví a apeluje na lidi, aby se nechali očkovat. Restrikce se podle něj ale nechystají.

Ministerstvo zdravotnictví chce navrhnout některé změny, podle ministra zdravotnictví probíhají nyní jednání s budoucí koalicí. I když nákaza covid-19 roste, čísla nejsou zatím alarmující a ministerstvo nechystá žádné restrikce nebo plošná opatření.

„Musím bohužel konstatovat, že epidemie se nevyvíjí dobrým směrem. Čísla jsou rostoucí. Odpovídá to modelu, který máme zpracovaný. My jsme počítali 400 hospitalizovaných a k dnešku jich máme 407,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vojtěch apeluje na očkování, 85 % lidí v nemocnicích jsou neočkovaní...

„Pozitivní je, že celková zátěž nemocnic je nízká, jsme na 3 % zatíženosti. Ale trend je rostoucí a lidé si musí uvědomit, že ta situace je daná zejména nižší proočkovaností. Očkovanost dospělých je 67 %. V posledních týdnech je sice zvýšený zájem. Ale apeluju na všechny, aby neodkládali očkování,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

„Pokud se nezlepší proočkovanost, situace v nemocnicích se může zhoršovat. 85 % kteří jsou hospitalizování, jsou neočkovaní,“ uvedl dále ministr.

Nákaza je zejména u mladší populace. „Reprodukční číslo je 1,3. 75 % - 85 se týká neočkované populace. Týdenní růst je 30 %. Ještě to nějakou dobu určitě poroste,“ říká Ladislav Dušek ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Pozitivně testovaní jsou ve školách i na pracovištích. „Za měsíc to bylo 244 klastrů, nejvíce v rodinách, na pracovištích, ve školách i ve zdravotnických a sociálních zařízeních a máme tam i skupinové zájezdy v různých penzionech a podobně. Ve školách bylo od září 2421 žáků pozitivních a zhruba 12 000 žáků bylo dáno do karantény. Uzavřeny byly 4 školy v celé ČR od začátku školního roku,“ uvedla hlavní hygienička.

Mezi nejvíce zasaženými kraji v České republice není Plzeňský kraj. Za uplynulých sedm dní potvrdily testy v regionu 493 nakažených (před rokem ve stejném období to bylo 2545 lidí). Nejhorší situace v ČR je na jihu Čech, v Praze, v Moravskoslezkém a Olomouckém kraji.

Ministerstvo navrhuje zkrácení testů. Plánuje se i neproplácení testů zdravotními pojišťovnami. „Chceme zkrácení platnosti testů antigenu i PCR testu. U PCR na 3 dny a u antigenních testů 1 den platnosti,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

Zkrátí se i lhůta pro třetí dávku očkování. „Od 18. října zkracujeme lhůtu pro podání posilující dávky na 6 měsíců. 6 měsíců po skončení mají všichni nárok na třetí dávku,“ dodal Vojtěch.

Testy jsou zatím hrazeny pojišťovnami. To by se ale mohlo změnit. „Chceme otevřít debatu o hrazení preventivních testů ze zdravotního pojištění. Je to velká zátěž, zhruba dvě miliardy korun ze strany zdravotních pojišťoven,“ říká Vojtěch.

Další návrh se týká zkrácení doby karantén ze 14 dnů na 7 dní, pokud bude ukončena negativním PCR testem.

A plánuje se zintenzivnění kontrol hygienických stanic. Podle Svrčinové jsou ale větším problémem postihy. „Nejsou adekvátní situaci, která je v České republice,“ uvedla hlavní hygienička.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24