QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Změny v rodičovské dovolené

30.12.2011 14:33

Od ledna vás kromě zdražování čekají i další změny. Například se hodně mění rodičovská dovolená. Nově si bude rodič moci vybrat délku rodičovské a také bude moci neomezeně dávat dítě do školky aniž by přišel o příspěvek.

DSCF4366

Rodiče, kteří nastoupí od 1. ledna 2012 rodičovskou dovolenou, čeká změna. Budou si moci vybrat libovolnou délku rodičovské a také ji měnit.

Dosud si rodič mohl jednorázově zvolit rodičovskou dovolenou na 2, 3 nebo 4 roky a podle toho dostával příspěvek. Nejčastější a také nejvýhodnější byla varianta na 3 roky, kdy byl vyplácen příspěvek 7600 korun měsíčně. Nyní si bude moci rodič měnit délku rodičovské aktuálně dle potřeby, ne ale častěji než jednou za 3 měsíce. Bude totiž vyplácena jednotná částka celková za rodičovskou. Bude pak celkem jedno, zda si ji rodič vybere po 2 nebo 4 letech. Maximální vyčerpatelná částka bude 220 000 korun.

Další změnou je i to, že dítě bude moci neomezeně do školky již od dvou let a to aniž by to ovlivnilo příspěvek. Dosud mohlo jen na 4 hodiny a maximálně 5 dnů v měsíci, pokud rodič nechtěl přijít o příspěvek.

Rodiče, kteří jsou na rodičovské před 1. lednem, si budou moci vybrat, zda čerpat dle starého nebo nového znění.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT