Tip na výlet: Martinská stěna v Dobřanech nadchne děti i dospělé – FOTKY

04.07.2022 11:01

V Dobřanech na jižním Plzeňsku se nachází lesopark Martinská stěna. Nechte se inspirovat na výlet plný zábavy i ponaučení. Projděte bludištěm, zahrajte si na včelaře…

Martinská stěna_Dobřany_QAP (7)
Martinská stěna_Dobřany_QAP (7)Martinská stěna_Dobřany_QAP (1)Martinská stěna_Dobřany_QAP (2)Martinská stěna_Dobřany_QAP (3)Martinská stěna_Dobřany_QAP (4)Martinská stěna_Dobřany_QAP (5)Martinská stěna_Dobřany_QAP (6)Martinská stěna_Dobřany_QAP (8)Martinská stěna_Dobřany_QAP (9)Martinská stěna_Dobřany_QAP (10)Martinská stěna_Dobřany_QAP (11)Martinská stěna_Dobřany_QAP (12)Martinská stěna_Dobřany_QAP (13)Martinská stěna_Dobřany_QAP (14)Martinská stěna_Dobřany_QAP (15)Martinská stěna_Dobřany_QAP (16)Martinská stěna_Dobřany_QAP (17)Martinská stěna_Dobřany_QAP (18)Martinská stěna_Dobřany_QAP (19)Martinská stěna_Dobřany_QAP (20)Martinská stěna_Dobřany_QAP (21)Martinská stěna_Dobřany_QAP (23)Martinská stěna_Dobřany_QAP (22)

V roce 2010 prošlo místo kompletní rekonstrukcí a vznikl tak krásný lesopark ideální na výlety. Parkovat se dá v okolí celého areálu, například na parkovišti Kamínek, u kterého se nachází dětské hřiště. Do parku můžete také dojít po zelené turistické značce z Dobřan přes řeku Radbuzu po starém kamenném mostě a přes louku, kudy vede i cyklostezka. Park je jen pro pěší, ale u všech přístupových cest naleznete stojany na kola.

Za velkým dětským hřištěm se zbrusu novou skluzavkou (měří 24,6 metru a má zhruba 12 metrů převýšení) čeká jedna z informačních cedulí o parku. Naleznete zde mimo jiné mapu lesoparku s vyznačenými zajímavými body. Po celé dvoukilometrové trase se nachází celkem 14 informačních tabulí, kde se dozvíte zajímavosti o historii místa, Dobřan i přírodě, která se v parku nachází.

Cestičky parkem jsou z písku a lemované lavičkami. Tu a tam narazíte na zajímavosti v podobě krmítek, hmyzího domečku, ale také hadník, který by mohl sloužit jako útočiště pro hady a ještěrky.

Zajímavým místem je část parku, která je věnovaná včelám. Na informačních tabulích se dozvíte o včelách snad úplně vše a třešničkou na dortu je včelí úl, který je zhotoven tak, že je do něj možné ze všech stran nahlédnout. U informační tabule, kde naleznete bezpečnostní pravidla, které jsou v blízkosti úlu potřeba dodržovat, je schránka, ve které jsou sochvané tři speciální klobouky určené pro včelaře. Nasaďte si klobouk, otevřete stěnu úlu, sedněte si na špalek a staňte se na moment včelařem!

V centru lesoparku nalezete habrový labyrint, ve kterém si užijete mnoho zábavy. Nedaleko od tohoto místa se nachází další labyrint, tentokrát z kamenů, který je vybudovaný v blízkosti pískovcových stěn. Střed parku zdobí velké pískovcové srdce.

V restaurované kapličce, vysvěcené v symbolickém datu 10. 10. 2010, je možné zhlédnout malbu Čtrnácti svatých pomocníků v nouzi. Cestou ke kapličce minete zvoničku a také Směnárnu malovaných kamínků. Pokud malujete a sbíráte kamínky, nezapomeňte si vzít nějaký na cestu.

V parku se nachází i několik pěkných vyhlídek. Jedna z vrcholu skal, druhá se nachází u velkého dřevěného kříže, který se nachází nedaleko kapličky.

foto QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24