QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

61letý muž chtěl nakoupit bitcoiny, přišel o více než 200 tisíc korun

08.09.2022 11:14

O internetových podvodech se mluví více a více. Mnoho lidí přichází o své ušetřené finance. Další odstrašující případ se stal na Rokycansku.

Platba online_foto Pixabay

Podvodníkovi naletěl 61letý muž z Rokycanska. Díky odkazu na internetu a povolení přístupu do svého počítače přišel o více než 200 tisíc korun. „Poškozený muž na sociální síti zanechal své kontaktní údaje na podezřelém odkazu. Na jeho telefonní číslo se mu ozvala neznámá osoba, která jej navedla na internetovou stránku s bitcoiny a slíbila mu možnost investování a zisku. S vidinu nákupu bitcoinů muž umožnil instalací programu vzdálený přístup do svého počítače. Nechal provést několik plateb a převodů finančních částek na nezjištěné účty, kdy sám posílal autorizační kódy k provedení transakcí,“ popsala podvod Dagmar Brožová, tisková mluvčí policie.

„Odesláno bylo 238 tisíc korun. Pak došlo k blokaci účtu bankou. Neznámý pachatel také po předchozím získání údajů od poškozeného uzavřel dva úvěry v celkové výši 300 tisíc korun,“ řekla mluvčí policie.

Rokycanští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a případem se dále zabývají.

Policie OPĚT apeluje na občany, kteří se nechají zlákat vidinou snadného zisku: 

  • NEINSTALUJTE si do vlastních elektronických zařízení žádné programy, které umožňují vzdálený přístup jiným osobám k vašemu počítači.
  • Cizím a anonymním lidem NEPOVOLUJTE vstup do vašeho internetového bankovnictví.
  • NEPOSÍLEJTE neznámým lidem ani kopie osobních dokladů a důležitých dokumentů.
  • NEREAGUJTE na velmi výhodné finanční transakce ve virtuálním prostředí.
  • Pokud nerozumíte oblasti virtuálních měn, nepouštějte se do žádných investic a jiných podobných aktivit.
  • NEREAGUJTE na žádosti o sdělení ověřovacího PINu

Pokud budete dodržovat tato doporučení, vyhnete se možnému riziku stát se obětí trestného činu. 
 

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24