Americká v Plzni se znovu otevře! Jaká nová pravidla začnou platit?

02.02.2023 16:42

Na znovuotevření Americké se dohodly strany městské koalice. Má to ale háček! Úsek se otevře pouze v rozmezí několika hodin denně.

8

Platnost současného omezení zabraňující průjezd ulicí automobilové dopravě bude nastavena pouze na denní dobu od 5 hodin ráno do 20 hodin večer. Přes den tak zůstane ulice dál prioritně vyhrazena pro veřejnou dopravu, ale na noc bude zcela uvolněna pro veškerou dopravu. „Režim na Americké třídě byl tématem, na kterém se názory stran v naší koalici významně rozcházely. Proto si velmi vážím toho, že jsme se dokázali domluvit. Finální řešení vnímám pozitivně. Připravujeme k němu celou řadu dalších kroků, u kterých věřím, že potěší chodce i řidiče,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

Stále tak bude platit, že průjezd Americkou bude upřednostněn veřejné dopravě. Součástí kompromisní dohody o Americké je i to, že přes den bude v ulici efektivnější způsob postihování hříšníků porušujících omezení díky instalování kamerového systému s videoanalýzou projíždějících vozidel.

Zastupitelé vidí výhody také v tom, že díky většímu provozu aut na Americké dojde k lepší bezpečnosti obyvatel. „Neutěšenou situaci v noci na Americké se snažíme řešit posílením policie a pozitivní vliv lze očekávat i od toho, že se zde zvýší v noci automobilový provoz,“ řekl Jiří Winkelhöfer.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24