QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Barbora z Rokycan získala ocenění za pomoc při nalezení malého chlapce - FOTKY

22.02.2023 8:59

V úterý 21. února byla v budově Policie ČR v Rokycanech oceněna Barbora Rýdlová, která pomohla najít ztracené tříleté dítě.

Barbora Rýdlová_0223_město Rokycany (1)
Barbora Rýdlová_0223_město Rokycany (1)Barbora Rýdlová_0223_město Rokycany (2)Barbora Rýdlová_0223_město Rokycany (3)

Barbora Rýdlová z Rokycan získala jako druhý člověk v České republice ocenění Ztracená pomněnka za pomoc při nalezení tříletého chlapce, který se ztratil rodičům v lese při návratu z vrcholu Žďár.

Ocenění obdržela Barbora od Slavia pojišťovny a Policie České republiky. „Ztracenou pomněnkou chceme poukázat na to, že hrdinové nejsou pouze ve filmech a počítačových hrách, ale že jsou to obyčejní lidé,“ vysvětlil generální ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser.

„V České republice je každoročně pohřešováno tři až čtyři tisíce dospělých a k tomu přibližně 1 200 dětí. Ztracená pomněnka se ale nechce zaměřovat pouze na děti, protože stejnou pozornost potřebují i ostatní, velmi často třeba senioři. Velkou pomoc při pátrání často přináší zapojení dobrovolníků, dobrovolnických organizací i široké veřejnosti a jsem rád, že touto cestou máme možnost ty nejobětavější za jejich pomoc ocenit,“ uvedl Jan Rybár, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Prvním oceněným občanem v České republice Ztracenou pomněnkou byl vloni v říjnu Tomáš Balek z Ústí nad Labem, který pomohl najít čtrnáctiletou dívku, jež napsala dopis na rozloučenou a utekla z domu.

Druhou oceněnou je občanka Rokycan.

Přečtěte si příběh Barbory Rýdlové:

„Loňský silvestr, bylo hezké počasí, a proto jsme s několika rodinami s malými dětmi vyrazili na oblíbený rokycanský vrchol Žďár. Pekli jsme buřty, přiťukli jsme si na poslední den v roce a na šťastný nový rok, a když se začalo stmívat, kolem půl páté, vydali jsme se zpět do města. Šla jsem se svojí dvouletou dcerou až na konci celého průvodu. Najednou jsem slyšela volání, kde je jeden z tříletých chlapců,“ popisuje začátek dramatického silvestra třiatřicetiletá občanka Rokycan Barbora Rýdlová. „Holčička, která s ním běhala, tvrdila, že se asi schoval. Byla tma, koles les a chlapečka, který měl navíc ruku v sádře, jsme nikde neviděli. S přibývajícím časem vzrůstala panika, na všechny strany svítily mobilní telefony a tatínek ztraceného dítěte zavolal policii,“ vypráví Barbora Rýdlová.

„Dala jsem dcerku do kočárku a rozběhla se směrem k autům. Volala jsem jeho jméno a současně se snažila zklidnit hlas, abych ho nevyděsila. A najednou se proti mně vyřítil neznámý člověk s malým miminkem v náručí a hlásil, že chlapce našel. Seděl u jeho auta, brečel a byl strašně vyděšený. Když jsem si ho vzala do náručí, vůbec nemluvil. Sám ve tmě ušel skoro kilometr. V tu chvíli přijela policejní hlídka,“ zakončila vyprávění Barbora Rýdlová a dodala: „Letos silvestra na Žďáru určitě vynechám!“

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24