QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Blovice reagují na zvyšování cen energií: Vybudujeme fotovoltaické elektrárny

01.11.2022 13:48

Město Blovice má v plánu instalovat na střechy velkých budov fotovoltaické panely. Místostarosta města Michal Hodek věří, že je to pro město výhodná investice.

fotovoltaioka_Blovice

„Město Blovice ve spolupráci se svými příspěvkovými organizacemi hodlá v nejbližší možné době instalovat energeticky úsporná zařízení, zejména několik fotovoltaických elektráren na budovách města. Cíl je jasný. Chceme být méně závislí na drahých dodávkách elektrické energie a plynu,“ uvedl Michal Hodek, místostarosta Blovic. Zdůraznil také, že již v letošním roce platí město a jeho organizace cca 3x více za dodávky silové elektřiny a plynu a předpokládá se, že v příštím roce bude cena i přes dotaci státu ve formě cenového stropu o dalších 50 % vyšší.

Město se rozhodlo reagovat a nainstaluje fotovoltaické elektrárny. „Jsme rádi, že stát vypsal prostřednictvím Státního fondu životního prostředí dotační výzvu Nové obnovitelné zdroje energie. Jedná se prostředky Evropské unie z Modernizačního fondu. Rádi bychom podali žádost o dotaci na podporu našeho integrovaného projektu výstavby fotovoltaiky. Město vytipovalo několik vlastních objektů, kde by bylo vhodné instalovat fotovoltaické elektrárny,“ popsal Michal Hodek.

Fotovoltaické panely by měly být na objektech s velkou plochou střechy. „Pro město Blovice jsou vhodné pro instalaci například budovy Základní školy, Domu dětí a mládeže, hasičárny apod. Pak jsou tu provozy více energeticky náročné v letních měsících, například biotop, kde bychom hned na příští koupací sezonu rádi instalovali několik fotovoltaických panelů pro výrobu elektřiny,“ upřesnil místostarosta Blovic s tím, že vše město konzultuje s odbornými firmami. „Zároveň musíme mít souhlas provozovatele elektrické distribuční soustavy ČEZ Distribuce. Tato společnost může připojit instalovanou elektrárnu do své sítě, tak, abychom mohli případné přebytky elektrické energie „prodávat“ ven. To je další finanční bonus,“ dodal Michal Hodek.

„Věřím, že instalací OZE ve formě fotovoltaiky a dalšími opatřeními přispějeme k lepšímu životnímu prostředí, ušetříme nemalé veřejné finanční prostředky a budeme příkladem pro další subjekty a osoby, které se chtějí vydat podobnou cestou. Taková investice se určitě vyplatí," uzavřel místostarosta města Blovice.

foto město Blovice

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24