QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Díky žákům ožívají vzpomínky pamětníků. Vyslechněte si Příběhy našich sousedů i vy

15.02.2023 8:35

Vzpomínky pamětníků ožijí díky reportážím studentských a žákovských týmů z Plzeňského kraje. Prezentace se bude konat již brzy. Buďte u toho!

 

Příběhy našich sousedů_ilustrační_web pribehynasichsousedu.cz

Slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů se uskuteční v úterý 28. února od 17 hodin. V prostorách KINONEKINO v Plané u Mariánských Lázní zazní prezentace studentů a žáků, kteří předávají příběhy obyčejně neobyčejných lidí.

Pod vedením svých učitelů se do projektu zapojilo celkem pět týmů z Plzeňského kraje. Příběhy sousedů budou předávat studenti z Gymnázia Plasy a z Gymnázia Luďka Pika v Plzni a žáci ze ZUŠ Planá a ZŠ Planá. “V průběhu několika měsíců studenti a žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci v posledním únorovém dnu,” přibližuje projekt Aneta Sklenářová, koordinátorka.

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Ti se za doprovodu svých učitelů a lidí z Post Bellum na několik měsíců stanou rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy.  

Diváci se seznámí například s příběhem Hany Moravcové. Doubravecká rodačka, jejíž rodině komunistický režim v 50. letech sebral veškerý majetek. Během akce Kámen pak StB na falešných hranicích zatkla a věznila jejího otce a znemožnila Haně studium v Čechách i v zahraničí. Uslyšíte příběh o útlaku a bezmoci ale také odvaze se nevzdat a jít dál. Právě odvaha je v životě Hany Moravcové, významné reprezentantky ve volejbale, všudypřítomná.

“K lednu 2022 se do projektu Příběhy našich sousedů zapojilo na 8 500 žáků a studentů z téměř tisíce škol po celé České republice, kteří zdokumentovali či dokumentují celkem 1 900 pamětnických příběhů. Naším cílem není zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale naopak zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů,” řekla koordinátorka projektu Aneta Sklenářová.

Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu zde.

Foto pribehynasichsousedu.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24