QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Internetových podvodníků přibývá. Na co si dát pozor?

23.08.2022 8:01

Policisté na Domažlicku řeší aktuálně dva případy internetových podvodů. Žena se nachytala na bazaru oblečení, muž uvěřil, že vydělal na kryptoměnách. Více v článku.

Platba online_foto Pixabay

Prostřednictvím jednoho z internetových portálů, zabývající se prodejem zejména použitého oblečení neznámý pachatel okradl poškozenou o téměř 90 tisíc korun. Pachatel požádal poškozenou o e-mailovou adresu pod záminkou nákupu zboží. Poté ji požádal o stažení internetového bankovnictví a poskytnutí kódu. „Následně jí byly ze spořicího účtu převedeny finanční prostředky na běžný účet, odkud se neznámý pachatel nejprve pokusil převést částku ve výši téměř 34 tisíc korun na jiný bankovní účet a následně skrze platební kartu, která byla navázána na již uvedený běžný účet, provedl celkem tři transakce v celkové výši o necelé částce 89 tisíc korun,“ uvedla k případu Barbora Šmaterová, mluvčí policie.

V druhém případě dostal muž email s informací, že se na jeho účtu v kryptoměnách nachází téměř 6 tisíc eur. I když žádný takový účet poškozený neměl, na e-mail reagoval. Dle pokynů podvodníků si nainstaloval software pro vzdálený přístup do mobilního telefonu a příhlásil se do internetového bankovnictví. „Poté na bankovní účet poškozeného přišlo během třech dnů několik neočekávaných platebních transakcí ve výši téměř 300 tisíc korun. K těmto transakcím byly neznámým pachatelem zadány odchozí transakce na cizí bankovní účty, které poškozený autorizoval ve svém mobilním telefonu, přičemž z účtu poškozeného následně podvodník odeslal dvě platby platební kartou v celkové výši přes 50 tisíc korun na jednu z kryptoměnových společností a dále si sjednal prostřednictvím internetového bankovnictví poškozeného úvěr ve výši 50 tisíc korun,“ popsala mluvčí policie podrobně internetový podvod.

Oběma případy se policisté zabývají a pátrají po pachatelích.

Apelujeme na všechny, kteří nakupují či prodávají zboží přes internetové portály, využívají internetového bankovnictví, aby při internetových platbách byli co nejvíce obezřetní a dodržovali zásady bezpečného chování na internetu. Mezi ty nejzákladnější patří:

  • Volte bezpečná hesla, která nejsou jednoduchá na zapamatování.
  • Ujistěte se, že nemáte citlivé údaje na sociálních sítích viditelné pro všechny (citlivým údajem je např. adresa, telefonní číslo, e-mail).
  • Buďte opatrní při platbách na internetu (poskytujte informace o platebních údajích jenom v zabezpečeném a šifrovaném prostředí).
  • Mějte nastavené limity pro denní internetové platby.
  • Mějte nastavenou nutnost zadání bezpečnostního kódu pomocí bankovních klíčů.
  • Dbejte na bezpečnost připojení (připojíte-li se na nezabezpečenou veřejnou síť Wi-Fi, vyvarujte se zadávání jakýchkoli citlivých údajů).
  • Používejte antivir a jiná počítačová zabezpečení (antivir je základní složkou prevence vašeho bezpečí).
  • K nákupu prostřednictvím internetu není zapotřebí si stahovat nové neověřené aplikace, zadávat hesla a další údaje k vašemu internetovému bankovnictví či k platební kartě.
  • V případě, že jste prodávající, nemáte proč kupujícímu (nikomu) sdělovat údaje o vaší platební kartě, internetovém bankovnictví, stahovat si aplikace ani klikat na navádějící neznámý odkaz.
  • Kupujícímu předávejte pouze údaje, které k zaplacení potřebuje, a to je číslo vašeho účtu.
  • V případě, že jste kupující, u každého potvrzení platby buďte opatrní a ověřte si, zda se skutečně jedná o platbu, kterou jste sami zadali jako majitele bankovního účtu.
  • V případě pochybností o dané platbě nebo originalitě stránek se obraťte na telefonní linky své banky.
  • Neposkytujte své účty k Vámi neznámým transakcím.

foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT