Jaký bude osud nemocnice v Sušici? Přinášíme vyjádření zastupitelů Plzeňského kraje

07.02.2023 14:00

Nemocnice v Sušici se dlouhodobě potýká s problémy. Od února nefunguje kvůli nedostatku lékařů další oddělení - lůžková interna. Plzeňský kraj se dnes vyjádřil k situaci kolem dění v nemocnici v Sušici.

sušická nemocnice

Pod Plzeňský kraj patří nemocnice v Klatovech, Rokycanech, Domažlicích a ve Stodu. Kraj má na starosti i nemocnici v Horažďovicích a Svatou Annu v Plané. Kraj by o nemocnici v Sušici stál. Město Sušice však zatím dle zastupitelů s Plzeňským krajem aktivně nekomunikuje.

Město Sušice v lednu zaslalo hejtmanství dopis. V něm stojí návrh, aby měl kraj nemocnici v nájmu a provozoval ji. S tím zastupitelé nesouhlasí. „Plzeňský kraj se k tomu dlouhodobě staví tak, že pokud máme nemocnici provozovat, tak se vším všudy, tedy včetně nemovitostí a pozemků,“ řekl Pavel Hais, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Plzeňský kraj připravuje další kroky k případnému převzetí nemocnice. „Samozřejmě vše bude záležet na zastupitelstvech, ale především na městě Sušice,“ pokračoval Pavel Hais. „Zastupitelé kraje vytvoří na nejbližším jednání pracovní skupinu a věřím, že v Sušici také vznikne tým odborníků, kteří vše připraví. Bohužel víc momentálně dělat nemůžeme. Nemocnice je majetkem města Sušice, město by mělo vědět, co chce,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

„Memorandum leželo na radnici v Sušici od března až do poloviny prosince. Už v létě jsme ale řekli, že Plzeňský kraj je připraven převzít Sušickou nemocnici. Město Sušice více jak půl roku žádným způsobem s touto informací nenakládalo, jednání nesvolávalo,“ vyjádřil se ke komunikaci s městem Sušice hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

V nemocnici nefunguje lůžková chirurgie, od února ani lůžková interna. Lidé se tedy obrací na ostatní nemocnice v okolí. „Vnímáme celou situaci. Víme, že je nemocnice v Klatovech pod vyšším tlakem. Pevně věřím, že vytvoření pracovní skupiny nás dovede k jednacímu stolu, kterému se vedení města Sušice dlouhodobě brání a vždy zvolí formu zasílání dopisů,“ uzavřel hejtman.

Foto ilustrační Sušická nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24