QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jednička už má podepsanou dohodu. Jak to bude s kontrolním výborem?

26.09.2022 9:10     27.09.2022 8:55

Povolební vyjednávání jedou velmi rychle, jasno je na Lochotíně. Tam jsou ale ze strany opozice dohady o obsazení postu předsedy kontrolního výboru.

UMO PLZEN 1 foto fcb mo plzen 1

“Dohodli jsme se včera pozdě večer, máme podepsané memorandum, koalice na jedničce kopíruje tu městskou platformu. Starostkou bude Ivana Bubeníčková (ANO). A máme před podpisem na obvodu 4 na Doubravce, kde máme skvělý výsledek,” řekl QAPu v pondělí ráno Roman Zarzycký.

Koalici na MO Plzeň 1 tak vytvoří ANO, STAN, Piráti a PRO Plzeň, dohromady budou mít 16 mandátů ve 27členném zastupitelstvu. Koalice SPOLU a SPD budou v opozici.

Na obvodu Plzeň 1 vyhrálo hnutí ANO (29,27 %, 10 mandátů), SPOLU má 25,23 % a 8 mandátů. Po třech mandátech získaly strany SPD a PRO PLZEŇ, dva mandáty Piráti, 1 mandát Starostové a nezávislí.

ANO postupně ovládá většinu velkých obvodů. Koalici už má i v centrálním obvodu Plzeň 3. Více jsme psali ZDE.

Koalici SPOLU tak pravděpodobně zůstane jen jeden obvod, a to jsou Slovany, kde má ODS díky dlouholetému starostovi Lumíru Aschenbrennerovi silnou pozici. Je to také jediný velký obvod, kde koalice SPOLU vyhrála volby. Kdyby ale hnutí ANO chtělo obejít na dvojce vítěze voleb, mělo by možnost. Při sestavení stejné koalice, by mělo většinu. To ale Roman Zarzycký odmítl. Více jsme psali ZDE.

Po letošních volbách se bohužel ukázala nejednota koalice SPOLU. Na Trojce se trhla od SPOLU TOP 09, na Doubravce ODS a na Jedničce se přetahují o post předsedy kontrolního výboru.

I když na Jedničce bude koalice SPOLU v opozici, i tady se tak trochu potvrdila nejednota. Nyní se na Jedničce členové SPOLU dohadují o to, kdo dostane pozici předsedy kontrolního výboru, který připadá vždy opozici a nepsaným pravidlem bývá, že ho dostává lídr. Nárokuje si ho tedy Helena Řežábová, to se ale některým členům SPOLU nelíbí.

Na magistrátu bude koalice ANO, Piráti, STAN a PRO PLZEŇ. Psali jsme ZDE.

Aktualizace: Podepsaná je i Doubravka, kde bude ANO a ODS. Více ZDE.

foto: ilustrační MO Plzeň 1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24