28.05.2025 17:30
28.05.2025 14:20
Vlak na jihu Plzeňska srazil ženu. Provoz na trati je omezen
26.05.2025 11:40 28.05.2025 12:19
Muž utekl z léčebny v Dobřanech. Pátrá po něm policie
Kupujete mleté maso? Nejspíš je to masný polotovar
Zajdete-li si do supermarketu koupit balené mleté maso, s největší pravděpodobností si domů odnesete masný polotovar. Na skutečné mleté maso v českých obchodech téměř nenarazíte.

Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 výrobků obsahujících mix hovězího a vepřového masa. Třetina dostala špatné známky v senzorickém hodnocení, ukázaly se i velké rozdíly v obsahu masa.
Mleté maso vyhláška definuje jako čerstvé maso, které je pouze mechanicky zpracováno a obsahuje maximálně jedno procento soli. "Takové jsme ovšem v chladicích boxech objevili jen jedno jediné. Pokud totiž výrobce do masa přidá soli více nebo další přísady, například rostlinnou bílkovinu, barviva, aromata a podobně, výrobek už se nesmí nazývat mletým masem, ale masným polotovarem," vysvětluje Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.
Některé výrobky s nejrůznějšími aditivy nešetří. Kromě antioxidantů, konzervantů a stabilizátorů byla ve složení třeba košenila, barvivo získávané z hmyzu červce nopálového. Náhražky v podobě sóji či drůbežího separátu se nenašly, do některých testovaných polotovarů však výrobci přidali vepřovou a hydrolyzovanou řepkovou bílkovinu. Přidanou bílkovinu laboratoř objevila ve výrobcích, které byly zároveň nejhůře hodnoceny v senzorických zkouškách. Jedná se o Výrobek z mletého masa mix (Albert/ Výrobky mleté) a Mletý masný polotovar míchaný (Tesco/ Country menu).
Pokud jde o obsah masa, test odhalil mezi jednotlivými výrobky velké rozdíly. "Doporučujeme dobře číst etikety. Jen tak zjistíte, kolik platíte opravdu za maso a zda neutrácíte i za vodu a náhražky. Spočítáte-li, kolik by stál kilogram masa obsaženého v daném polotovaru, pak se nejlevnější výrobky rázem mohou stát nejdražšími," upozorňuje Pavlis.
V senzorické části testu nebyli hodnotitelé příliš spokojení s více než polovinou výrobků. Celá třetina nedostala nejhorší známku jen proto, že oficiální definice pro masný polotovar je tak obecná, že se pod ní schová téměř cokoli. dTest nechal ověřit i zdravotní nezávadnost všech výrobků. Laboratoř hledala například salmonelu, E. coli i bakterie rezistentní na antibiotika, žádné mikrobiologické nedostatky však neobjevila.
Vítězem testu se stalo jediné skutečné mleté maso v testu, tedy výrobek, který obsahoval jen maso, a to 50 % hovězího a 50 % vepřového, a sůl. Jde o Mleté maso Mix 100 % prodávané pod značkou Čerstvá porce v Lidlu.