QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lázeňský ráj Bad Birnbach! FOTKY

16.04.2020 11:00

Bad Birnbach jsou rozhodně zajímavé lázně. Ten, kdo sem jednou přijede, se bude rád vracet. Tady totiž není pohostinnost strojená. Pohoda, klid, zdraví, odpočinek, relax, moderní i tradiční…možná to jsou ta nejvýstižnější slova pro toto lázeňské městečko.

Rottal Terme (4) Rottal Terme (4)
Rottal Terme (4)Rottal Terme (8)Autonomní autobus v Bad Birnbachu (1)Autonomní autobus v Bad Birnbachu (2)Autonomní autobus v BAd BirnbachArtriumAutonomní autobus v Bad Birnbachu (3)Bad Birnbach (2)Bad Birnbach (1)Bad Birnbach (3)Bad Birnbach (4)Bad Birnbach (5)Bad Birnbach (7)Bad Birnbach (6)Bad Birnbach (8)Bad Birnbach (10)Bad Birnbach (9)Bad Birnbach (11)Bad Birnbach (12)Bad Birnbach (13)Bad Birnbach (14)Bad Birnbach (16)Bad Birnbach (15)Bad Birnbach (17)Bad Birnbach (18)Bad Birnbach Rottal Termede_tschechisch_karteBad Birnbachkulturní centrum Artrium v Bad Birnbach (1)kulturní centrum Artrium v Bad Birnbach (2)Golf v Bad BirnbachRottal terme (1)Rottal terme (2)Rottal Terme (3)Rottal Terme (5)Rottal Terme (6)Rottal Terme (7)ředitelka Rottal Therme Josefine KohlmeierSimona Fink a Waldermar HerfelnerSimona Fink koordinátorka česko_bavorske spolupráceViktor Groll a Simona FinkRottal Terme

V městečku Bad Birnbach žijí jen zhruba 4 tisícovky obyvatel. Ročně sem ale přijíždí další desetitisíce návštěvníků. Do lázní, za léčebnou vodou, koupelemi, golfem nebo turistikou. Bad Birnbach nabízí opravdu hodně. Současná maximální ubytovací kapacita je kolem 3700 lůžek. Spočteno je, že se lázně mohou rozšířit ještě o něco více. "Maximálně až na 4700 lůžek," uvádí Viktor Groll, ředitel zdejších lázní s tím, že lázně tu fungují od roku 1976.

Bad Birnbach (14)

A přitom lázeňská historie je tak trochu náhoda. Hledala se ropa, místo toho se našel léčebný pramen. Před tím, než se toto místo stalo vyhledávaným lázeňským střediskem, bylo jedno z nejchudších v Bavorsku. „Léčebný pramen vyvěrá z hloubky 1618 metrů. Patří mezi nejteplejší a nejhlubší pramen ve střední Evropě,“ vysvětluje Viktor Groll.

Dbají tu na tradici a přitom jdou opravdu s dobou. Důkazem je i první autonomní autobus v Německu. Inteligentní minibus bez řidiče tu jezdí od zastávky k zastávce a nabírá lázeňské hosty.

Autonomní autobus v Bad Birnbachu (1)

Bad Birnbach se může pochlubit opravdu úchvatnými lázněmi - Rottal Terme. „Máme 31 bazénů o teplotě 17 - 40 oC. Voda sem přitéká ze dvou různých pramenů. Neustále přitéká nová voda, denně to je 700 kubíků vody,“ uvádí ředitelka Rottal Terme Josefine Kohlmeier.

Lázeňský komplex Rottal Terme nabízí kromě vnitřních a venkovních bazénů i velké množství saun, odpočinkových zón, moderní fittnes centrum. Využívané jsou celoročně. "Máme 13 nejrůznějších saun, některé můžete navštěvovat v plavkách, některé bez. Velké množství odpočinkových místností, 700 m2 zahrady. Oblíbený je vodní kanál, který je se svými 105 metry nejdelší v Evropě, nebo slaný bazén, kde je 12% slanost," vysvětluje dále Josefine Kohlmeier.

Kudy do Bad Birnbachu? Cesta z Plzně autem vám bude trvat zhruba tři hodinky. Jet můžete přes Železnou Rudu (cca 210 km) nebo Folmavu (cca 240 km). Přes Passau se pak zhruba za půl hodinku dostanete do Bad Birnbachu (výjezd Pocking - poslední před Rakouskem).

Lázně nabízejí nejrůznější druhy ubytování. Hotely nejrůznějších hvězd i penziony a ubytování v apartmánech, na statku apod.  Záleží v jaké cenové relaci se chcete ubytovat. Vybere si tu určitě každý, ceny za apartmány se pohybují už kolem 40 Euro na noc pro dvě osoby.

Bad Birnbach (12)

Na co vám léčivá voda v Bad Birnbachu pomůže nejvíce? Teplá a příjemně nadnášející voda prospívá hlavně kloubům a svalům. Pomáhá srdeční a oběhové funkci, k léčbě onemocnění páteře a kloubů. „Máme i výborné terapeuty a dokonce vlastní odbornou školu pro terapeuty,“ uvádí Josefine Kohlmeier.

V Bad Birnbachu si ale hlavně skvěle odpočinete. Koupání totiž můžete skloubit s ostatními činnostmi. Jsou tu kilometry krásných turistických stezek pro pěší i cyklo turistiku, nádherné golfové hřiště Bella Vista, spousty parků k promenádám. Zdejší informační centrum Artrium nabízí i velké množství kulturních akcí, koncertů, výstav apod. Krásný zážitek budete mít i při návštěvě skanzenu Massing, kde nahlédnete do starého statkářského života.

Foto: QAP.CZ, Bad Birnbach

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT