QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lvíčata v zoo dostala arabská jména! Podívejte se na fotky ze křtu

30.08.2022 17:20

Davy lidí se přišly v úterý 30. srpna podívat na křest a krmení lvíčat do plzeňské zoo. Kmotry malých lvíčat se stali náměstek Roman Zarzycký a nejslavnější český žokej Josef Váňa. QAP byl u křtu!

Křest v zoo Lvicata foto_QAP (21)
Křest v zoo Lvicata foto_QAP (21)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (17)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (2)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (3)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (4)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (5)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (6)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (7)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (8)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (9)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (10)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (11)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (12)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (1)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (13)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (14)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (15)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (16)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (19)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (18)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (22)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (23)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (25)Křest v zoo Lvicata foto_QAP (24)

Samice lva berberského Tamika přivedla v plzeňské zoo na svět svůj čtvrtý vrh mláďat letos 9. května. "Mates byl od té doby oddělen s dvouletými potomky Fazanem a Faridou a od konce června si užívali modernizovaný venkovní výběh. Každé úterý v poledne se koná jejich veřejné krmení," uvedl tiskový mluvčí zoo Martin Vobruba.

Patronem lvíčat se stal, stejně jako u starších sourozenců, 1. náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký, který udělil jména oběma samicím, patronem samce se stal Josef Váňa, osminásobný vítěz slavného dostihu Velká pardubická. "Je to opravdu složité jméno, když jsem kdysi křtil lachtana, tak ten měl jednoduché jméno. To byl Hugo, to si pamatuje každý. Ale toto je složitější, lvíče se bude jmenovat Ghazanfar, což je arabsky lev," usmíval se při křtu Josef Váňa, osminásobný vítěz Velké pardubické, který se svěřil, že ještě nikdy neviděl krmit lva. "Doufám, že teď "svého" lva budete chodit krmit jednou za týden," reagoval na jeho slova ředitel zoologické zahrady Jiří Trávníček.

Malé lví slečny se jmenují Ghizléne  („gazela“) a Ghalíya (krásná, vzácná). Ty pokřtil jako tradičně Roman Zarzycký, náměstek primátora města Plzně. Právě do jeho resortu plzeňská zoo patří. "Jsem rád, že můžeme zoo podporovat a pomoci. Je nádherné vidět jak zoo vzkvétá a mám radost, kolik je tu lidí. To, co tady předvádí tým pana ředitele Trávníčka je obdivuhodné," prozradil Roman Zarzycký, který do zoo dorazil i se svojí dcerou.

Lvi berberští jsou v Plzni chováni od roku 2002, kdy vznikl původní výběh.

"Do té doby v zoo žili pouze lvi pustinní neurčeného poddruhu v klecích a od roku 1974 nedošlo k odchovu. Lvi berberští se v Plzni množí od roku 2016. Odchovaní lvi jsou například ve Francii ve třech různých zoo (Esma již měla mládě), v rakouském Herbersteinu, kde se již prvorozená Amira rovněž rozmnožuje a také v Zoo Chleby," uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Lvi jako takoví žili v plzeňské zoo téměř nepřetržitě od 40. let 20. století, i v první lokaci u řeky Radbuzy. Množili se už za 2. světové války, na Lochotíně pak opakovaně v 70. letech. Tradiční jména pro lvy v 80. a 90. letech byla Paša a Elsa.

Okolo modernizované expozice přibylo větší množství naučných a informačních panelů, kde lze získat informace o lvech v přírodě, lidské péči i chovu v Zoo Plzeň.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24