Monitoring v Rakovském potoce přinesl velmi překvapivé výsledky!

11.11.2022 11:40

Rak kamenáč je kriticky ohrožený druh. Jedná se o našeho nejvzácnějšího raka. Monitoring populace v Rakovském potoce v Rokycanech přinesl překvapivé výsledky.

Rak_město Rokycany

V Rakovském potoce proběhl průzkum populace raka kamenáče. „Průzkum vedl astakolog, tedy odborník zabývající se korýši, David Fischer. Věnoval se toku konkrétně v úseku, který město revitalizovalo v přechozích letech, a který dostal název Park U Rakováčku,“ popsala Tereza Maixnerová, tisková mluvčí Rokycan.

„Výsledek předčil očekávání. V úseku povodňového parku se místní populace raka kamenáče zařadila mezi populace s vůbec nejvyšší zjištěnou populační hustotou v České republice,“ uvedla Tereza Maixnerová.

V Rakovském potoce se vyskytují i další zajímavé druhy. „Ve zkoumaném úseku je hojný výskyt mřenky mramorované a velmi početná a vitální populace zvláště chráněné střevle potoční. Za velmi důležité pokládají odborníci také potvrzení výskytu silně ohroženého modráska bahenního. Našly se i stopy vydry říční, která je také silně ohroženým druhem,“ doplnila tisková mluvčí Rokycan.

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24