QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Muž obchodoval se slonovinou, prodával i věci ze zuboviny vorvaně! Hrozí mu tři roky!

31.05.2023 19:36

Muž z Rokycanska obchodoval se slonovinou apod., nyní je trestně stíhán a hrozí mu až tři roky odnětí svobody.

IMG_1879

"Rokycanští kriminalisté v těchto dnech zahájili trestní stíhání šedesátiletého muže, kterého obvinili ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," potvrdila mluvčí policie Dagmar Brožová.

Muž prodával artefakty ze slonoviny apod. "V přesně nezjištěném období zakoupil nebo jiným způsobem získal různé artefakty ze slonoviny v celkovém počtu 70 kusů a v jednom případě ze zuboviny vorvaně obrovského, které poté přechovával a v loňském roce nabízel k prodeji jednak v prodejně a také na webových stránkách, a to i přesto, že k prodeji neměl povolení a nebyla mu udělena žádná výjimka z obchodování se slonovinou (tzv. certifikát ES)," dodala mluvčí policie.

Slon a vorvaň obrovský patří mezi jedince druhu živočicha kriticky ohroženého vyhubením, a proto je chráněn Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů, přičemž artefakty ze slonoviny a zuboviny vorvaně jsou výrobky z částí jedinců exemplářů zařazených do Přílohy a nařízení Rady (ES) a komerční nakládání s exempláři je zakázáno.

"Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody na tři roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci," uvedla dále policejní mluvčí.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT