QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Návštěvníci se vrátili, plánujeme novinky,“ říká ředitel Techmanie Jiří Královec

16.12.2022 15:06

Plzeňské science centrum Techmania a 3D planetárium je velmi oblíbené nejen mezi veřejností, ale i mezi školami. Co plánují v Techmanii pro své návštěvníky, jak budou vypadat nové expozice? Nejen o tom, jsme si povídali s ředitelem Jiřím Královcem.

CG0A4715

Techmania se dlouho potýkala s dopady covidové pandemie a samozřejmě uzavírka se promítla do návštěvnosti. Jak jste na tom v současné době?

My máme teprve od dubna opět otevřeno šest dní v týdnu. Jsme proto velmi rádi, že si k nám po covidové pandemii návštěvníci znovu našli cestu, za to moc děkujeme. Náš plán pro rok 2022, který byl 120 000 návštěvníků, jsme již splnili, celkově nás tento rok navštíví kolem 125 tisíc návštěvníků.

Vaše centrum se soustředí i na školy, dělá pro ně speciální programy. Kolik je zhruba podíl škol z celkové návštěvnosti?

Asi 35 tisíc návštěvníků jsou žáci a studenti ze škol, zbytek je veřejnost. Nejsilnější návštěvnost jsme měli 28. října, to k nám zavítalo 4 300 lidí.

Co plánuje Techmania pro příští rok pro své návštěvníky?

Je toho mnoho, rádi bychom přilákali návštěvníky na nové věci, chystáme nové filmy do 3D Cinema i 3D Planetária. Připravujeme také nové programy pro školy, ve spolupráci s ČSOB například na téma finanční gramotnost a digitální bezpečnost. A v roce 2023 chceme začít pracovat na nových expozicích.

Na jaké expozici konkrétně?

Se společností Škoda Group začínáme připravovat novou expozici na téma budoucnost dopravy, kterou bychom chtěli otevřít v roce 2025. Současně bychom rádi připomněli osobnost Emila Škody, který je dnes brán za ikonu strojírenského průmyslu 19. století v Čechách. Prioritně ale budeme program koncipovat tak, abychom ukazovali nové „chytré“ technologie, zejména jak mohou přispět ke kvalitě a udržitelnosti života. Do budoucna bychom rádi na tato témata připravili celou sérii expozic, vlastně chceme udělat exponát i z budovy Techmanie.

Jak konkrétně?

Ukázat, jak může fungovat chytrá budova. Aplikovat moderní chytré technologie pro správu budovy, pomocí energetického managementu optimalizovat spotřebu, nahradit energeticky nešetrné spotřebiče apod. Výsledky těchto změn pak pomocí názorných exponátů představit našim návštěvníkům.

Kromě filmů plánujete i novinky do planetária?

Chtěli bychom co nejdříve dokončit expozici Mars, realizaci přerušil Covid. Návštěvník se stane členem posádky vesmírného modulu a vydá se k Marsu.

Náklady na novou expozici se šplhají do milionů, jak to máte s financováním?

Každá expozice stojí 10 až 15 milionů korun, příprava trvá zhruba dva a půl roku. Na expozici Budoucnost dopravy, kterou jsem zmiňoval, máme přislíbenou finanční pomoc od společnosti Škoda Group, pro realizaci dalších budeme hledat partnery.

A co staré expozice, ty se obměňují nebo modernizují?

Některé máme v plánu přebudovat nebo zmodernizovat, pro některé budeme hledat nové využití například pronájem apod. Naše nejzákladnější expozice je Editorium, ta v Techmanii určitě zůstane, chceme ji rozšířit.

Budete pokračovat i ve spolupráci s univerzitou, výzkumným centrem NTC, s kterým jste dělali expozici IR lidské oko nestačí a dalšími partnery?

Určitě, spolupráce s NTC na projektu termokamer bude pokračovat i v budoucnu. Připravujeme i spolupráci s dalšími fakultami Západočeské univerzity, např Fakultou pedagogickou či s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara. Chceme univerzitu zapojit i do přípravy nových expozic.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24