Nejkrásnější alej v Plzeňském kraji je dle ankety v Tachově - FOTKY

20.01.2023 7:23

Cílem ankety je upozornit na krásu, význam a užitek, které nám přinášejí aleje a stromořadí podél cest i ve volné krajině. Nejkrásnější alej roku 2022 najdeme v Moravskoslezském kraji. V Plzeňském kraji zabodovala alej v Tachově.

alej u minerálního pramene
alej u minerálního prameneLipová alej_vítěz 2022_alejroku.czalej podzimní láskyalej u saské brány_Rokycanydubovka v Zapomenutém údolíHlavňovice stromořadíjírovcová alej

“Chtěla bych poděkovat všem, kteří jste hlasovali, bylo vás 7391, což je úplně nádherné číslo. A chtěla bych poděkovat především všem, kteří poslali svoje nádherné fotografie do naší ankety, protože naše fotosoutěž se koná každý rok a je čím dál oblíbenější. No a která, že ta alej za rok 2022 se stala tou nejoblíbenější? Na prvním místě se umístil Moravskoslezský kraj s Lipovou aleji na Uhlířském vrchu s počtem hlasů 1041,” oznámila vítěze herečka a patronka ankety Alej roku Petra Vojtková.

foto: vítězná Lipová alej na Uhlířském vrchu 

Ankety, kterou vyhlásil spolek Arnika - Centrum pro podporu občanů, se zúčastnilo i šest alejí v Plzeňském kraji. Ta nejkrásnější se dle hlasujících nachází v Tachově. V celkovém pořadí se alej umístila na 19. místě. 

“Tato alej se správně jmenuje Dlouhá, ale v Tachově je spíše známá jako alej k minerálce. V letech 1790 - 1791 ji nechal vysázet kníže Windischgrätz, a na jejím konci (pokud jdeme od města) se nachází minerální pramen a nově i bosochodník. Tvoří ji dnes již cenné stromy, a z tohoto důvodu byla vyhlášena za "památnou alej". Nemocné a poškozené stromy jsou postupně nahrazeny novou výsadbou. V minulosti alej sloužila jako promenádní místo, v současné době zde potkáme turisty, rodiny na procházce, maminky s kočárky i cyklisty. K prameni, který byl objeven v roce 1853, si chodí lidé čepovat vodu,” uvádí Alena Mautnerová, která alej do soutěže nominovala.

POŘADÍ V ANKETĚ ALEJ ROKU 2022:

  1. Lipová alej na Uhlířském vrchu - počet hlasů 1041
  2. Maloměřická lipová alej na bývalém hřbitově - počet hlasů 435
  3. Javorová alej ke kapli důlního neštěstí v r. 1894 - počet hlasů420

Plzeňský kraj:

  1. Alej u minerálního pramene (Dlouhá alej) - počet hlasů 108 (celkově 19. místo)
  2. Stromořadí Hlavňovice k Suché  - počet hlasů 107 (celkově 20. místo)
  3. Alej U Saské brány v Rokycanech - počet hlasů 105 (celkově 21. místo)
  4. Jírovcová alej mezi hradem a kaplí sv. Felixe na Klenové  - počet hlasů 56 (celkově 33. místo)
  5. Dubovka v Zapomenutém údolí  - počet hlasů 27 (celkově 48. místo)
  6. Alej podzimní lásky v Malém Újezdě - počet hlasů 7 (celkově 73. místo)

Podívejte se do fotogalerie na nominované aleje z Plzeňského kraje.

Foto ilustrační alejroku.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24