Neuvěřitelná proměna kostela sv. Mikuláše v Šitboři. Podívejte se na FOTKY

04.04.2023 12:48

Šitboř je část obce Poběžovice v okrese Domažlice. V Šitboři se nachází kostel sv. Mikuláše, který kompletně zchátral. Spolek Mikuláš, z.s. se však zasloužil o jeho záchranu. Dnes už mohou obyvatelé obce každý den poslouchat odbíjení hodin z nové věže, z nových hodin.

foto historické_spolekmikulas (1)
foto historické_spolekmikulas (1)foto historické_spolekmikulas (2)kostel sv. Mikuláše Štiboř_město Poběžovice_0423 (1)kostel sv. Mikuláše Štiboř_město Poběžovice_0423 (2)kostel sv. Mikuláše Štiboř_město Poběžovice_0423 (3)znicenekostely.cz

Kostel sv. Mikuláše ve Šitboři patří mezi nejstarší kulturní památky v Plzeňském kraji. „Historickou dominantu obce tvořil po staletí kostel svatého Mikuláše, který byl již v roce 1352 uváděn jako farní. Tento kostel v době totality začal chátrat a přes určité snahy o zastavení postupující zkázy po roce 1989 se tento devastující proces nezastavil. Na jaře roku 2015 byl občanům obce předložen projekt, který měl využít stávající zděnou část věže kostela jako hlavní součást rozhledny, která by byla doplněna kovovými konstrukcemi. Takto řešit záchranu významné kulturní a sakrální památky nám přišlo jako nepřijatelné řešení,“ popisuje vznik spolku předseda Ivo Dubský.

Spolek Mikuláš, z.s. se snaží už několik let kostel sv. Mikuláše zachránit a opravit. Od roku 2015 udělal spolek a obyvatelé obce Šitboř kus práce. Revitalizoval se hřbitov, opravila střecha presbytáře, odhalil se památník nejslavnějšího rodáka Jana ze Šitboře, opravila se a namontovala báň věže, opravila se fasáda, obnovují se vnitřky věže a interiéru…, zkrátka práce jako na kostele.

Aktuálně byly do opravené kostelní věže namontované funkční věžní hodiny. „Ve středu 29. a ve čtvrtek 30. března namontovala odborná firma dlouho očekávané věžní hodiny do opravené věže kostela,“ informoval Spolek Mikuláš, z.s.

„Problémem bylo značně nepříznivé počasí, především při venkovní montáži číselníků o průměru 1,5 metru ve výši 19 metrů. Vše dobře dopadlo a nový cimbál připojený k hodinám odbíjí každou půlhodinu a celou hodinu od 7 do 22 hod včetně,“ uvádí Spolek Mikuláš, z.s.

Spolek Mikuláš, z.s. na svých stránkách zveřejňuje aktuality ze záchrany kostela. Uvádí tam informace týkající se spolupráce s Německem, přehled získaných dotací a dalších finančních podpor, bez kterých by záchrana kostela nebyla možná.

Foto Spolek Mikuláš, z.s., město Poběžovice, znicenekostely.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24