QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Osvětlení v Blovicích projde kompletní rekonstrukcí

27.12.2022 11:32

Stávající svítidla v Blovicích neodpovídají standardům a spotřebovávají mnoho energie. Během následujícího období budou světla po městě nahrazena úspornější LED technologií.

lampy Blovice_1222_Blovice

Veřejné osvětlení je v Blovicích na jižním Plzeňsku řešeno ne zcela běžným způsobem. Vlastníkem osvětlení města je totiž od roku 2001 společnost ČEZ Energetické služby, s.r.o. „ČEZ má ve vlastnictví 508 světelných bodů, město Blovice dalších 147 světel, o které ČEZ rovněž pečuje,“ uvedl Michal Hodek, místostarosta města Blovice s tím, že společnost se městu zavázala za určitý poplatek systém osvětlení spravovat, udržovat a rozvíjet.

Výměna svítidel je jedním z úsporných opatření, které má město Blovice v plánu. „Dohodli jsme se na kompletní výměně svítidel během příštího půl roku, kdy ještě zbývá vyměnit 337 bodů. Budou zapojeny prostředky ČEZu i města Blovice,“ popsal Michal Hodek.

„Výměna jednoho standardního svítidla, včetně práce vyjde cca na 5 300 korun, někdy i více. Investice bude tedy činit minimálně 2 miliony korun bez DPH, ale rozhodně se vhledem k vysokým cenám elektrické energie vyplatí. Systém bude méně energeticky náročný a bude připraven na další rozvoj do budoucna,“ uvedl místostarosta města Blovice.

Foto město Blovice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24