QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pražané chtějí zachránit hrobku nepomuckého rodáka. Znáte příběh Zdeňka Dannera?

04.01.2023 12:16

Zdeněk Danner se narodil v Nepomuku na jižním Plzeňsku. V Praze byl po tomto muži pojmenovaný slavný fotbalový stadion. Pražané se nyní snaží získat finance na rekonstrukci jeho hrobky.

hrobka Zdeňka Dannera_město Nepomuk1

Zdeněk Danner odešel z jižního Plzeňska na studia do Prahy, kde kromě finančního vzdělání získal i členství ve vršovickém sportovním klubu Bohemians a od roku 1922 dokonce jednu z nejvyšších funkcí. Zdeněk Denner funkci předsedy klubu vykonával několik let a významně se zasadil o nový klubový stadion ve Vršovicích.

„Odkaz pana Dannera si připomínáme pokaždé, kdy vstoupíme do Ďolíčku. Každý zápas, každý gól i oslavný chorál si můžeme užít jen proto, že pro nás a naše nástupce před 90 lety postavil stadion. Proto jsme se ve spolupráci s vedením klubu rozhodli, že opravíme hrobku pana Dannera, která se nachází na nedalekém Vršovickém hřbitově a aktuálně není v dobrém stavu," říká Martin Kurka, předseda Družstva fanoušků Bohemians.

Dannerův stadion byl slavnostně otevřen 27. března 1932. Název byl postupem času změněn na dnes známý Ďolíček. V roce 2015 byl dokonce na počest Zdeňka Dannera pojmenován ve Vršovicích park nedaleko stadionu. Bývalý předseda Bohemians zemřel 13. června 1936 v Praze ve věku 48 let. Byl pohřben v rodinné hrobce na Vršovickém hřbitově, jedné z největších, která se tam nachází.

Hrobka chátrá a Družstvo fanoušků Bohemians proto vyhlásilo veřejnou finanční sbírku na rekonstrukci. Více informací naleznete zde.

Sbírka bude probíhat do 21. 12. 2023 a veškeré vybrané prostředky budou investovány do rekonstrukce hrobky.

Foto město Nepomuk

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24