Pro správnou léčbu rány je zcela nezbytné odhalit její příčinu

17.04.2023 7:30

Co je to chronická rána? Jak vzniká, jak se léčí a kde se o pacienty s tímto problémem postarají?

Titulka
TitulkaEUC klinika Plzeň (3)EUC klinika Plzeň (2)EUC klinika Plzeň (4)EUC klinika Plzeň (1)

O tom jsme mluvili s MUDr. Štěpánkou Pavcovou, dermatoveneroložkou a odbornou garantkou Centra hojení chronických ran v EUC Klinice Plzeň.

Paní doktorko, jak poznám, že mám chronickou ránu? Kdy je ten správný čas zajít k lékaři?

Rána je stav, při kterém dochází k porušení kůže, podkoží či hlubších tkáňových struktur. Pojmem chronická rána označujeme typ ran, které zpravidla vyžadují léčbu minimálně 4 týdny a více. Lékaře v Centru hojení chronických ran by měl tedy navštívit každý pacient, který má podezření, že se jeho rána hojí obtížně a komplikovaně, zpravidla déle než zmíněné 4 týdny. Do našeho Centra dochází pacienti na základě doporučení od lékaře, často se však objednávají z vlastního rozhodnutí. Důležité je zmínit, že léčba je hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Co vede k tomu, že se rány špatně hojí?

Důvodů je celá řada. Může se jednat o nedostatečnou hygienu rány, neodstranění povlaku nebo přítomnost bakterií v ráně. Příčinou bývá i příliš časté nebo naopak nedostatečné převazování. Dále se může jednat o špatně zvolený léčebný postup nebo rozšíření bakteriální infekce do hlubších kožních vrstev. Vůbec nejčastěji jde ale o důsledek neléčeného základního onemocnění.

Proč je důležité léčit základní onemocnění, a ne pouze samotnou ránu?

Pro správnou léčbu rány je zcela nezbytné odhalit její příčinu – tehdy je klíčová spolupráce lékařů napříč odbornostmi. Například pacienti s onemocněním žilního systému se mohou často léčit s bércovými vředy. Proto je třeba léčit jak základní onemocnění, tedy žilní systém, tak bércové vředy, jakožto výsledný projev tohoto onemocnění. V našich Centrech zajišťujeme komplexní mezioborovou spolupráci chirurgů, diabetologů, všeobecných praktických lékařů, dermatovenerologů, internistů případně nutričních terapeutů v rámci jednoho pracoviště, což nám dovoluje k léčbě přistupovat právě tímto komplexním způsobem. Léčíme bércové vředy, proleženiny, defekty takzvané papírové kůže, diabetické defekty nebo komplikovaně se hojící rány po operacích. Letos budeme navíc rozšiřovat specializovanou péči našim pacientům o léčbu za použití metody Amnioderm.

 

Amnioderm, co si pod tímto názvem máme představit?

Amnioderm je inovativní a bezpečný tkáňový transplantát s vysokým hojivým účinkem, efektivní při léčbě chronických, dlouhodobě se nehojících defektů neboli ran. Jeho aplikace se provádí ambulantně a je speciálně upravený ke krytí chronické rány. Díky analgetickému efektu chrání amniová membrána volná nervová zakončení v ráně a redukuje koncentraci prozánětlivých faktorů, což výrazně přispívá ke snížení bolestivosti v místě rány. Také tento způsob léčby je plně hrazen zdravotními pojišťovnami.

Jak vypadá váš typický pacient?

Léčba je vhodná pro všechny nemocné s chronickými ranami. Nejčastěji se setkáváme s pacienty s bércovými vředy v důsledku onemocnění žilního systému a s ranami, které jsou komplikací cukrovky.

EUC Klinika Plzeň

EUC je jednou z největších sítí ambulantních klinik v ČR. Kliniku můžete navštívit i v Plzni.

KONTAKT:
Denisovo nábřeží 1000/4
Plzeň 301 00
recepce.plzen@eucklinika.cz
www.euc.cz

Kolik času při zákroku pacienti v Centru stráví a jak dlouho v průměru trvá celková léčba?

Při vstupním vyšetření se věnujeme nemocnému přibližně jednu hodinu, další vyšetření trvají pak většinou třicet minut. Délka léčby se odvíjí od velikosti, a hlavně typu chronické rány. Rozhodujícím faktorem v délce hojení chronické rány je spolupráce pacienta s týmem našeho Centra. V závislosti na tom může být léčba střednědobá až dlouhodobá. Pacienty léčíme zpravidla déle než měsíc. Klademe velký důraz na poučení pacienta. Domácí ošetřování nedoporučujeme, pacient totiž v domácím prostředí, i přes veškerou snahu, nemůže zaručit dostatečnou hygienu rány.

Lze vzniku chronických ran vůbec nějak předcházet?

Základem je dodržování zdravého životního stylu a minimalizace rizikových faktorů, které právě umocňují rozvoj systémových onemocnění. Ta totiž v konečném důsledku mohou být hlavním faktorem vzniku chronické rány. Za připomenutí stojí pravidelné absolvování preventivních prohlídek u svého praktického lékaře, na něž má každý občan nárok jednou za dva roky v rámci svého zdravotního pojištění.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT