QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Radní Eliška Bartáková: Plzni chybí kulturní infrastruktura, revitalizace Pekla je řešení

09.02.2023 6:45

Jak vidí radní Eliška Bartáková současný stav kultury, je Plzeň z jejího pohledu kulturní? A co Plzni v kultuře nejvíce chybí? Nejen na to, jsme se ptali radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Elišky Bartákové. Čtěte rozhovor.

CG0A8381

Řekla byste, že je Plzeň kulturní?

Zrovna včera jsem o tom přemýšlela. Stále se zmiňuje Plzeň pivo, Plzeň sport, Plzeň kultura. Ale co to vlastně znamená? Musím říci, že Plzeňané jsou určitě kulturní obyvatelé. Největší zásluhu na tom mají páteřní městské organizace. Divadlo Josefa Kajetána Tyla s velmi kvalitní nabídkou, které mimochodem i dle průzkumu jednoznačně vede u plzeňské veřejnosti. Poté divadlo Alfa orientující se na dětské publikum, rovněž s kvalitní produkcí. Z hudební scény je to zejména Plzeňská filharmonie, ta uspokojuje veřejnost v oblasti vážné a klasické hudby. V zárodku a v plenkách je tzv. kreativní kultura, která hledá svůj směr, přesto už má své příznivce. Kulturu vytvářejí ale i další organizace, které nejsou založené městem Plzeň.

Co chybí v Plzni v kultuře?

Chybí naprosto vhodná infrastruktura, mám na mysli velikost sálu, technické vybavení a zázemí. Samotní organizátoři kulturních akcí v Plzni řeší absenci takového sálu, je to velké téma i pro veřejnost. A to je také jeden z důvodů, proč jsme se nyní začali opět zabývat revitalizací kulturního domu Peklo. Peklo je objekt, který se spojen s historií a zážitky celých generací, po revitalizaci může nabídnout sál s výbornou akustikou, vhodné technické zázemí, zkrátka to, co v kulturní infrastruktuře chybí.

Asi je předčasné bavit se o termínu. Ale kdy by mohla být revitalizace Pekla u konce?

Osobně si přeji, aby to bylo co nejdříve, ale netroufám si říci termín, protože žijeme v nestabilní době. Důležité je, že se začalo. Za prvé musí panovat shoda napříč odbory a musí být stanovena obsahová náplň, po odsouhlasení rady se může provést studie, budou se shánět finance atd. Je toho opravdu mnoho. V současné době je stanovena pracovní skupina ze zástupců vedení města, kulturních institucí, architektů a památkářů. Ta bude řešit obsahovou náplň, máme naplánovanou i prohlídku objektu, tak abychom se mohli rozhodovat podle aktuálního stavu. Určitě budeme průběžně o všech krocích informovat veřejnost.

Galerie má vzniknout v objektu bývalých Městských lázních? Co na to jako radní pro kulturu říkáte?

Revitalizaci Městských lázní vítám, jde o velmi důležitý krok i s ohledem na veřejný prostor. Konečně tato chátrající stavba dostane svůj nový kabát. Mám radost také z toho, že budeme spoluvytvářet obsahovou náplň s krajskými kolegy.

V souvislosti s novou galerií se mluvilo i o přesahu do zahraničí. Může ale galerie nabídnout něco tak atraktivního, co by přilákalo do Plzně také zahraniční turisty?

Musela by nabízet tak atraktivní program, zejména večerní, aby za ním lidé měli zájem přijet. Mám na mysli unikátní program, který jinde není nebo by za ním lidé museli cestovat například až do Londýna. Ale otázka je, jestli o toto vůbec máme zájem. Já si myslím, že není potřeba podporovat masovou turistiku. Pamatujete si ještě před covidem, jak se některá česká města bránila náporů cizinců? Praha, Benátky, Český Krumlov a další města začala před covidem řešit stopku pro turisty. Toto dle mého není cíl.

Co máme v Plzni kulturně výjimečného?

Zejména festivaly. Uznávaným festivalem vážné hudby jsou Smetanovské dny, dobré renomé má festival světla Blik Blik. To jsou dle mého festivaly, které by měly lákat i mimoplzeňskou klientelu. Nedokáži posoudit, zda i zahraniční, ale minimálně návštěvníky z kraje ev. příhraničí. Mám pocit, že trochu upozaděný je folklórní festival CIOFF, který má úžasnou mezinárodní účast a jedná se rozhodně o prestižní akci. Vyšší renomé by si zasloužil festival Na ulici. Byl vnímám jako festival pro plzeňské publikum, ale vzhledem k tradici a oblíbenosti může určitě přilákat i návštěvníky z regionu.

Máte pro kulturní organizace a aktéry letos nějakou novinku?

Letos budou opět vyhlašovány čtyřleté dotační tituly pro kulturní organizace. Jsme si vědomi vyšších provozních nákladů, proto jsme navrhli navýšení o tři miliony korun. Chceme, aby kultura netrpěla zvýšeným náklady.

foto: QAP.cz
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24